ΕΘΝΙΚΑ

«Βόμβα» στο Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes

«Βόμβα» στο Σκοπιανό: Ο Ιβάνοφ δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes

Σκοπιανό | Ειδήσεις: «Μύλος» στη γειτονική χώρα - «Αδειάζει» ο Πρόεδρος των Σκοπίων τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μίλησε για «κατ’αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα» - Στον «αέρα» η διαπραγμάτευση - Μαξίμου: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία»

Ξεκάθαρη θέση εναντίον μια ονομασίας για συνολική χρήση (erga omnes) για τα Σκόπια, εξέφρασε την Τετάρτη (30/05/2018) ο Πρόεδρος της γείτονος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, λίγες μόλις ώρες μετά την τοποθέτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για «κατ’αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα» σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό.

Επί της ουσίας, η δήλωση του κ. Ιβάνοφ «τινάζει στον αέρα» τις διμερείς διαπραγματεύσεις και φανερώνει την απόλυτη διγλωσσία που παρατηρείται στα Σκόπια, αλλά κυρίως τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ζάεφ σε ό,τι αφορά το όνομα.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Ιβάνοφ και κατά το παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον των θέσεων της νυν σκοπιανής κυβέρνησης, κινούμενος περισσότερο στις ιδέες και τις απόψεις του ακροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων των Σκοπίων. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Ραγδαίες εξελίξεις: Τετ-α-τετ Ιβάνοφ με Ντιμιτρόφ την Πέμπτη (31/05)

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των Σκοπίων θα έχει συνάντηση την Πέμπτη (31/05) με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.

Ειδικότερα, ο κ. Ιβάνοφ θα ζητήσει να μάθει τα όσα είχαν συζητήσει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στις Βρυξέλλες αλλά και στη Νέα Υόρκη, καθώς και όλα συζητήθηκαν προφορικώς και οδήγησαν στις κοινές δηλώσεις τους για πρόοδο επί του ονοματολογικού.

Μαξίμου: Να μην βιάζεται η ΝΔ

Λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου κατέστησε για μία ακόμη φορά πως το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση παραμένουν «κόκκινη γραμμή», συμβουλεύοντας την αντιπολίτευση να μην… βιάζεται.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού των Σκοπίων για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Κυβερνητικές πηγές: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το ονοματολογικό

maximou

Παρά τις δηλώσεις; του Ζόραν Ζάεφ για κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας - Όπως εκτιμούν από την ελληνική πλευρά οι Σκοπιανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα συμφωνίας και να μετατοπήσουν την πίεση στην ελληνική πλευρά - Απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες

Μπορεί διαρροές και διπλωματικές σκοπιμότητες από την πλευρά των Σκοπίων να κάνουν λόγο για «κλεισμένη» συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Από την επομένη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τα τεχνικά κλιμάκια και οι νομικοί σύμβουλοι των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Σκοπίων, έχουν πάρει φωτιά, εξετάζοντας λέξη προς λέξη το κείμενο που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Οι πληροφορίες από την πλευρά της Αθήνας βγαίνουν με το σταγονόμετρο, καθώς κανείς δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι των Σκοπίων που επιχειρούν να παρουσιάσουν μία εικόνα συμφωνίας πριν αυτή επιτευχθεί, προκειμένου να μετατοπίσουν την πίεση στην ελληνική πλευρά.

Αν και τα ονόματα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των διπλωματικών διαύλων πλέον είναι λίγο πολύ γνωστά, δηλαδή Severna, Gorna και Nova Makedonija, το όνομα φαίνεται πως είναι το τελευταίο που θα αποφασιστεί και θα αποτελέσει το «κερασάκι» στην τούρτα της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Και τούτο, διότι όλο το ενδιαφέρον των νομικών κλιμακίων επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες για το erga omnes, την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος και τις αιρέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να προχωρήσει τις ενταξιακές διαδικασίες της σε διεθνείς οργανισμούς, fora, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Αυτό το σήμα εξάλλου έστειλε και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κυβερνητικού αξιωματούχου με γνώση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, καλώντας την πλευρά των γειτόνων να… πηδήξει το χαντάκι. Και όπου χαντάκι, βλέπε erga omnes…

Ασφαλείς διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν εμφατικά πως η Αθήνα δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από τις δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει εξαρχής της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το erga omnes και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ζητήματα τα οποία αποτελούν και τα βασικά εναπομείναντα αγκάθια για την πλευρά Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, παράλληλα, δε δείχνουν να συγκινούνται από τη σεναριολογία για ταξίδι εξπρές στις Πρέσπες, ούτε για την αντίστοιχη για τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, ενόσω δεν έχει κλείσει μέχρι και η τελευταία λέξη στο κείμενο της συμφωνίας που θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα.

Και τούτο, διότι αν και παρά τη βούληση της Αθήνας για λύση, το διπλωμαιτκό βάρος είναι στους ώμους της γείτονος, που γνωρίζει πως παίζει την ύπαρξή της.

Ως εκ τούτου, κανένα τηλεφώνημα δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα χωρίς υποχωρήσεις και διπλωματικά τερτίπα από την πλευρά Ζάεφ – Ντιμιτρόφ της τελευταίας στιγμής.

Γιατί ο Ζάεφ κάνει λόγο για συμφωνία;

Ο πρωθυπουργός των Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη έκανε λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» προσθέτοντας ότι σήμερα θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την άνοδο του στην εξουσία.

«Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση και η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Επιβεβαιώσαμε τη "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η "Μακεδονία" θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Όπως προανήγγειλε, θα υπάρξει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος, στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο αφού πρώτα η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων με πλειοψηφία 61 βουλευτών.

«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των "Μακεδόνων". Η "Μακεδονία" εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω την χώρα», συνέχισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε, τέλος, ότι μετά την επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καθώς και ότι τον πρόεδρο Ιβανόφ θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό