ΕΘΝΙΚΑ

Η Κύπρος σε «πολιορκία» και οι Ευρωπαίοι «χαϊδεύουν» ακόμα τον «σουλτάνο»

Η Κύπρος σε «πολιορκία» και οι Ευρωπαίοι «χαϊδεύουν» ακόμα τον «σουλτάνο»

Λευκωσία και Αθήνα ζήτησαν το αυτονόητο και πήραν μόνο φραστική στήριξη – Μόλις 4 Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσαν στους Ευρωπαίους εταίρους Τσίπρας και Αναστασιάδης, με στόχο να λάβουν αφενός τη στήριξή τους και αφετέρου να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα.

Άλλωστε, είναι κράτος-μέλος και δεν θα μπορούσε να στραφεί αλλού πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους εταίρους μας για τη νέα εισβολή της Τουρκίας, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα, υπέδειξε με νόημα πως η Ε.Ε. στο παρελθόν είχε λάβει αποφάσεις για χώρες που δεν είναι μέλη της, παραπέμποντας προφανώς στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία.

Η Λευκωσία ζήτησε το αυτονόητο. Πήρε φραστική στήριξη ενώ η Ε.Ε. θα παρακολουθεί, όπως ειπώθηκε, τις εξελίξεις και θα επανέλθει.

Το σκηνικό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Πρώτα, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως: «Είμαι Κύπριος». Εννοούσε προφανώς ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο. Βολική ατάκα, που χρησιμοποιείται συχνά στην Ε.Ε.!

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας μετά τη σύνοδο εκ μέρους των κρατών-μελών, είπε πως «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της».

Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά». Αυτά! Και αναμένουμε τη συνέχεια.

Επί της ουσίας, η Κύπρος πήρε τη στήριξη μόνο τεσσάρων Ευρωπαίων εταίρων για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Βίκτορ Ορμπάν (Ουγγαρία), Νταλία Γκαρμπαουσκάϊτε (Λιθουανίας), Στέφανς Λοέφβεν (Σουηδίας) και Αλέξης Τσίπρα (Ελλάδας) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κυπριακό αίτημα.

Όταν, όμως, γίνει η γεώτρηση από τον «Πορθητή» η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Την ίδια ώρα, o Ερντογάν ενθαρρύνει το στρατό να επαναλάβει αυτά που έπραξε στο παρελθόν και στην Κύπρο αλλά κι αλλού.

Η αποστολή του «Πορθητή» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι μια σοβαρή και κρίσιμη εξέλιξη, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από κανένα. Όταν η Ε.Ε. δηλώνει πως επενδύει στη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου προφανώς και θα πρέπει να το εννοεί και στην πράξη.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com