ΕΘΝΙΚΑ

Αποστολάκης: Δεν συμφέρει τους Τούρκους θερμό επεισόδιο

Αποστολάκης: Δεν συμφέρει τους Τούρκους θερμό επεισόδιο
EUROKINISSI

Προετοιμασμένη για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ είναι η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Ευάγγελος Αποστολάκης

«Υπάρχουν σχέδια για το πως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός αλλά ευχή είναι να μην χρειαστεί» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε ετοιμότητα» συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. «Όλες οι προσπάθειες είναι προς την κατεύθυνση να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα» εξήγησε.

Παρόλα αυτά εκτίμησε πως δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο συμπληρώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

«Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωσε πως «αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις.»

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων υπογραμμίζοντας ότι «με τόσες παραβιάσεις που γίνονται κάθε μέρα, με τόση ανησυχία που υπάρχει στο Αιγαίο, και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός είναι σε μία διαρκή ετοιμότητα.»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως το ΚΥΣΕΑ, που έγινε χθες, ότι δεν ήταν αναγκαίο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έγινε, μεταξύ άλλων, για να εκτιμηθούν κάποιες εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων. Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από το ΚΥΣΕΑ που καλώς συνεκλήθη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην συνέχεια στάλθηκε το μήνυμα στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η κατάσταση είναι ασφαλής.

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε πει πως όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: «από πλευράς μας τα μηνύματα που δίνονται από το πιο ψηλό επίπεδο είναι πολύ καθαρά. Διατηρούμε την αποφασιστική στάση μας σε αυτό το θέμα».

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ έγιναν πέντε παραβάσεις και 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα ελληνικά μαχητικά να τα αναγνωρίζουν και να τα αναχαιτίζουν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έγινε γνωστό πως δύο τουρκικά F-16 (σε σύνολο έξι), τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, ήταν οπλισμένα, ενώ τα συνόδευαν και δυο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235.

Κατρούγκαλος: Ήρθε η ώρα για κυρώσεις

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Θέση πήρε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τόνισε ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ (Pics)

Αγίου Πνεύματος 2019: Ανοικτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Δείτε ποια