ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών 2017: Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα - Όλες οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Μπλόκα αγροτών 2017: Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα - Όλες οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Κλιμακώνουν και διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι συγκρούονται για μια ακόμα χρονιά με την κυβέρνηση.

Με κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών σε όλη την Επικράτεια αντιδρούν οι αγρότες στα σχέδια της κυβέρνησης γύρω από το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό που τους αφορούν.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (28/01), έκλεισε η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών στο ύψος του Λευκώνα, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στο σημείο για τέταρτη ημέρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν αργά το μεσημέρι αγρότες και κηνοτρόφους του Νομού Σερρών, που με τα τρακτέρ τους προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε τρία σημεία. «Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από το οδόστρωμα, εκτός και φύγουν οι διμοιρίες απο το οδόστρωμα και μας επιτρέψουν να πάμε Προμαχώνα», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Στέργιος Λίτος.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές δυνάμεις έκοψαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής κάτω απο τη γέφυρα του Στρυμόνα, στο Πετρίτσι, αλλά και στην Εγνατία οδό, στο ύψος των λουτρών, όπως μας επισήμανε ο αγρότης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Παράλληλα, κλειστή επ' αόριστον παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Αθήνα καθώς αγρότες από την Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα συμμετέχουν στο στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η Εθνική είναι κλειστή από το 329ο έως το 351ο χιλιόμετρο.

agrotes1

Πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρουν ότι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προσανατολίζονται στο να κλείσουν και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, για δύο ώρες.

agrotes2

Λίγο πριν τον αποκλεισμό οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπου θα συζητήσουν θέματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους, την πολυήμερη παραμονή τους στο μπλόκο, αλλά και το συντονισμό με άλλα μπλόκα ανά την Ελλάδα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

agrotes3

Να σημειωθεί, πως με βάση το σχεδιασμό των αγροτών το Σαββατοκύριακο προβλέπεται επίσης ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με νέα τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημερώνει ότι για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στον κόμβο Νίκαιας του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ [Χ/Θ 329+400].

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000] προς την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [ Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

  • Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Μακεδονία

Με φράσεις όπως, «τέρμα οι συζητήσεις και ο πολιτισμένος διάλογος, ώρα για έργα» και «θα στήσουμε τα μπλόκα μας στα σημεία που έχουμε αποφασίσει», οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα κιόλας να κατευθύνονται στα σημεία που έχουν επιλέξει, διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 το βράδυ και στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

«Οι όποιες πιέσεις ασκούνται ήδη απο πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων να μην κατευθυνθούμε με τα τρακτέρ μας σε συγκεκριμένα σημεία, δεν θα ανακόψει την ορμή μας», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στήσουμε τα μπλόκα μας όπου εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κρίνουμε ότι πρέπει να στηθούν».

Υπενθύμισε ότι οι αγρότες της Καστοριάς, αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, διευρύνθηκε στα 15 μέλη, απο 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί, θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής.

Το μπλόκο των Ευζώνων, θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία, όπως είπαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωποί τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (28/01), στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, σταμάτησαν τους αγρότες του Δήμου Παιονίας που κατευθύνονταν στο σημείο, οι αστυνομικές δυνάμεις και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Σύγκος.

Μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους απο Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.

Η δύναμη των αγροτών ανέρχεται σε 80 τρακτέρ, ενώ στο σημείο καταφθάνουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Παπαδάκη, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας, από την Τρίγλια Χαλκιδικής, αύριο στις 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, που συμμετείχε στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρίνισε ότι σήμερα από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και Άσσηρο, ενώ αναμένεται να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά. Συμπλήρωσε, δε, ότι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.

Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόι στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Στα διόδια των Μαλγάρων έφτασαν με τα τρακτέρ τους το μεσημέρι του Σαββάτου, αγρότες της ευρύτερης περιοχής και παρέταξαν τα οχήματά τους στην ακρή του οδοστρώματος, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Στο σημείο, αναμένονται σήμερα συνάδελφοί τους απο την Χαλάστρα, ενώ και αύριο το μπλόκο θα ενισχυθεί. Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάποια κινητοποίηση και όπως ανέφερε ο κ. Ανεστίδης «πρώτα θα συγκεντρωθούμε όλοι και στη συνέχεια απο κοινού θα συναποφασίσουμε τη δράση μας».

Υπενθυμίζεται ότι στην κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις εξής περιοχές: Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένα ξεκαθάρισαν και αυτό που προκρίνετε-σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζοοtechnia" που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».

Στους δρόμους και οι αγρότες της Μαγνησίας

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι αγρότες από την περιφέρεια του Αλμυρού, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.

Η απόφαση ελήφθη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, με συμμετοχή αγροτών από τον Αλμυρό και τον κάμπο Μαγνησίας.

Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στα Πλατάνια του Αλμυρού στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί την Τρίτη και αναλόγως τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν, ενισχυμένα και με μεγάλο αριθμό από τα χωριά των Φαρσάλων, είτε προς τον κόμβο των Μικροθηβών, είτε προς την Κεφάλωση του Αλμυρού.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καταγγέλλει τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) οφειλών κάτω από 5.000 οι οποίες είναι απαιτητές από 360.000 μικρομεσαίους αγρότες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

  • Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
  • Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
  • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  • Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της εκτός από όσα αντιπαλεύουμε προσθέτει και νέα προβλήματα και φυσικά ένα ακόμη επίκαιρο και ώριμο αίτημα στο πλαίσιο της πάλης μας:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ. Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Σχετικές ειδήσεις