ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Αίγινα: Τα μεγάλα ερωτήματα για το χαμό των δύο ψαράδων

Τραγωδία στην Αίγινα: Τα μεγάλα ερωτήματα για το χαμό των δύο ψαράδων

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη νέα τραγωδία που «γράφτηκε» στην Αίγινα, το πρωί της Τετάρτης (05/07).

ΜΟΙΡΑΙΑ Η ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ - ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

Ο «καπετάν Παντελής» και ο «καπετάν Γιώργος», δύο έμπειροι ψαράδες που προέρχονταν από πολύτεκνη οικογένεια ψαράδων, «έφυγαν» κάνοντας αυτό που ήξεραν καλύτερα.

Γι' αυτό και ο τραγικός θάνατος των δύο αδελφών, 62 και 74 ετών, έχει προκαλέσει μεγάλα ερωτήματα. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το άγχος τους να σηκώσουν τα δίχτυα τη μοναδική μέρα που καθυστέρησαν να πάνε στη θάλασσα φαίνεται ότι τους πρόδωσε και προκάλεσε θανάσιμα λάθη.

aigina varka2

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ο όγκος της υδροφόρας «Αίγινα» που χτύπησε το αλιευτικό σκάφος τους είναι αρκετά μεγάλος ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτός, οι ταχύτητες ήταν πολύ χαμηλές, το σημείο της πρόσκρουσης ήταν στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε κάποιο στενό πέρασμα και οι δύο ψαράδες εξαιρετικά έμπειροι.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις των ναυτικών του «Αίγινα», το σημείο στο οποίο είχε σταθεί το ψαράδικο «Παναγιώτης» ήταν πάνω στο θαλάσσιο δρόμο που κινούνται τα εμπορικά πλοία και παρά τις κόρνες και τις προειδοποήσεις η αίσθηση που είχαν οι ναύτες ήταν ότι οι δύο ψαράδες δεν άκουσαν συνεχίζοντας να μαζεύουν τα δίχτυα τους.

Το πρώτο ενδιαφέρον εύρημα των Αρχών, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι η υδροφόρα έχει χτυπήματα από τη σύγκρουση στο πίσω μέρος της, δίνοντας μια αίσθηση ότι στην αρχή πέρασε οριακά δίπλα από το ψαράδικο, όμως η δίνη ήταν τέτοια που εκείνο αναποδογυρίστηκε πέφτονας επάνω του.

Οι πρώτες ενδείξεις

Ο θάνατος των δύο ψαράδων, προκλήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από πνιγμό, σχεδόν ακαριαία. Πάντως εντύπωση προκαλεί ο χρόνος της σύγκρουσης, που υπολογίζεται γύρω στις 07:30 το πρωί ενώ συνήθως οι ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα τους κοντά στις 5 με 6 τα ξημερώματα.

Το άγχος τους, πιθανολογούν δικοί τους άνθρωποι, να μαζέψουν τα δίχτυα τους και να μη χάσουν το μεροκάματο, τους οδήγησε να αγνοήσουν ότι βρίσκονταν πάνω στον εμπορικό δρόμο και έχοντας στο μυαλό τους να τελειώσουν όσο το δυνατό νωρίτερα, δεν άκουσαν - αν όντως έτσι συνέβη- τα σήμερα από την υδροφόρα.

aigina varka4

Στο αυτόφωρο ο πλοίαρχος και ένας ναύτης - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Σήμερα Πέμπτη (5/7) θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο ο πλοίαρχος και ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου-υδροφόρα «Αίγινα».

Τα δύο άτομα κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, για διατάραξη θαλάσσιας κυκλοφορίας και για παράβαση του νόμου περί αποφυγής συγκρούσεων.

Το πλοίο «Αίγινα» επιθεωρήθηκε από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος, ενώ τα έξι μέλη του πληρώματος έδωσαν καταθέσεις στο λιμεναρχείο της Αίγινας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι δύο ψαράδες, έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Τετάρτης, στο δυστύχημα που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας.

Η τραγωδία συνέβη όταν το αλιευτικό σκάφος «Παναγιώτης» στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες, ηλικίας 62 και 74 ετών, συγκρούστηκε υπό αδιευκρίνιστες -μέχρι στιγμής- συνθήκες με το πλοίο υδροφόρα «Αίγινα».

Από τη σύγκρουση, το αλιευτικό σκάφος που ήταν ξύλινο διαλύθηκε, ενώ τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκροί, από το πλήρωμα της υδροφόρας.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο καπετάνιος της υδροφόρας το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν τα αδέλφια μάζευαν τα δίχτυα τους. Κανείς από τους δύο ψαράδες δεν ήταν στο τιμόνι του αλιευτικού με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να απομακρυνθούν και όταν η υδροφόρα προσπάθησε να αλλάξει κατεύθυνση ήταν ήδη αργά καθώς έπεσε πάνω στο ξύλινο αλιευτικό και το διέλυσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Μαζί στην δουλειά, μαζί και στον θάνατο». Με τη φράση αυτή σχολιάζει τον θάνατό τους ένας από τους αδελφούς τους. Τραγική φιγούρα η 90χρονη μητέρα τους που τους είχε αδυναμία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων αλλά και φίλων των δύο άτυχων ψαράδων, ο Παντελής που ήταν ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια ήταν ο πιο έμπειρος ψαράς του νησιού.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Έξαλλος ο αδελφός των θυμάτων: «Λέει ψέματα ο καπετάνιος»

Συντετριμμένος είναι ο αδερφός των δύο ψαράδων που έχασαν τη ζωή του όταν πλοίο – υδροφόρα εμβόλισε τη βάρκα τους, το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, o κ. Μπήτρος επέρριψε ευθύνες στον καπετάνιο του πλοίου και ξεκαθάρισε πως τα αδέρφια του σε καμία περίπτωση δεν μάζευαν δίχτυα όπως δήλωσε.

«Λέει ψέματα ο καπετάνιος, είναι ψεύτης. Πώς είναι δυνατόν το καΐκι να κινούνταν με ταχύτητα και παράλληλα να μάζευε δίχτυα; Είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Τα δίχτυα είναι εκεί και θα αποδειχτεί ότι ο καπετάνιος της υδροφόρας λέει ψέματα».

Δείτε τι λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κύριος Λαγκαδιανός

Διαβάστε επίσης:

Η ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το Πανελλήνιο τον Αυγουστο 2016 στην Αίγινα


Σχετικές ειδήσεις