ΕΛΛΑΔΑ

Φάμελλος: Καταπατημένη δασική έκταση το οικόπεδο του θανάτου στο Μάτι

Φάμελλος: Καταπατημένη δασική έκταση το οικόπεδο του θανάτου στο Μάτι

Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο, στο οποίο κατέφυγαν για σωτηρία και εν τέλει βρήκαν τον θάνατο 27 από τους συμπολίτες μας, στη φονική πυρκαγιά, στο Μάτι.

Τι αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Ο ίδιος, επεσήμανε πως οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και ήταν σημαντικό να προχωρήσουν «και για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία».

Όπως τόνισε, οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε έναν μήνα, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κλπ.

Το οικόπεδο του θανάτου - Εδώ βρέθηκαν νεκροί 27 άνθρωποι

Οικογένειες αγκαλιασμένες, μητέρες που προσπαθούσαν να προστατεύσουν με το σώμα τους τα παιδιά τους, ήταν μόνο μερικές από τις εικόνες που αντίκρισαν οι διασώστες στο χωράφι κοντά στην ταβέρνα Αργυρή Ακτή, όπου βρέθηκαν οι σοροί 26 ατόμων.

Οι άτυχοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φωτιά εγκλωβίστηκαν στο οικόπεδο, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν το σωστό μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα... στη σωτηρία.

Το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1, έχει καταγράψει εικόνες από το μοιραίο οικόπεδο που έμελλε να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για 26 άτομα.

Τα πλάνα είναι τραβηγμένα από drone και δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε παραλία, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια για τα 26 άτομα.

pyrkagia2

Συγκλονίζει το γεγονός ότι τα σκαλοπάτια απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από το οικόπεδο. Ωστόσο, κανείς δεν μπόρεσε να φτάσει ως εκεί…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

«Υπήρχε πρόσβαση στην παραλία, αλλά δεν την είδαν»

Στην αποκάλυψη πως υπήρχε πρόσβαση στην παραλία προχώρησε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στην Αργυρά Ακτή, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 25 άτομα.

Μιλώντας στον Real FM, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου της φρίκης, όπως έχει χαρακτηριστεί, εκεί όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 25 άνθρωποι, δήλωσε: «Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση».

4513773

«Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες, κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές Μάτι: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με τη… φωτιά