ΠΑΙΔΕΙΑ

Η απονομή απόλυτης ισοτιμίας

Η απονομή απόλυτης ισοτιμίας

Ο  Κοσμήτορας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μιλά για το σεβασμό που χαίρει η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον ελληνικό νομικό κόσμο.

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο και προσφέρει πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου. Αναφέρει ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, ότι τα προγράμματα της Σχολής είναι αναγνωρισμένα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενώ έχει διανοίξει μια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία στο χώρο της Νομικής και για τις δύο χώρες και έχει τοποθετήσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στον χάρτη του ελληνικού νομικού κόσμου.

Το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής στα μητρώα ασκούμενων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τις αντίστοιχες τρεις Ελληνικές Νομικές Σχολές και διασφαλίζουν την αντιστοιχία πτυχίου, διασφαλίζοντας την εγγραφή των πτυχιούχων στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους χωρίς εξετάσεις επάρκειας.

Ουσιαστικές Συνεργασίες

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει υπογράψει μνημόνια Συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σε πρακτικό επίπεδο οι φοιτητές της Νομικής Σχολής έχουν την ευκαιρία επισκέψεων σε κορυφαία ιδρύματα και δικαστήρια, όπως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο με τις επισκέψεις να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης. Αυτό τους προσφέρει την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λειτουργίες, τις αρμοδιότητες και της διαδικασίες των δικαστηρίων εντάσσοντας τους σταδιακά στην δικαστηριακή πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού νομικού χώρου επισκέπτονται το πανεπιστημιο. Οι επισκέψεις σε δικαστήρια δεν περιορίζονται μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Το Φεβρουάριο οι φοιτητές της Νομικής Σχολής επισκέφθηκαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη καθώς και την Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου.

Πρόσφατα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου προέδρευσε Ημερίδας Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας που διοργάνωσε η Νομική Σχολή με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου Κώστα Κληρίδη και 8 Πρωτοβάθμιων Καθηγητών από την Ελλάδα.

Την ημερίδα προσφώνησε ο Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Η παρουσία τους στην ημερίδα αναφέρει ο Καθηγητής κ. Τσιμάρας σηματοδοτεί τον σεβασμό, την αναγνώριση και την απόλυτη ισοτιμία που απονέμουν οι νομικοί κύκλοι της Ελλάδας στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με τις τρεις Ελλαδικές Νομικές Σχολές. Επίσης ο προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επισκέφθηκε τη Νομική Σχολή και απευθύνθηκε στους φοιτητές της Νομικής στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να φέρνει κοντά στους φοιτητές του καταξιωμένους επαγγελματίες καθώς και αξιωματούχους επενδύοντας στην βιωματική διδασκαλία ως κρίσιμο κομμάτι της εκπαιδευτικής προσπάθειας. Σειρά διακεκριμένων επαγγελματιών δικηγόρων, δικαστών, προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων, πρόεδροι διεθνών Δικαστηρίων, ανεξαρτήτων αρχών, πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα η άλλες χώρες έχουν διδάξει ή δώσει διαλέξεις στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής.

Διεθνείς προσωπικότητες στην Νομική Σχολή

Ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος έχει ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και ο κ. Laurent Fabius Πρόεδρος του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής τον Απρίλιο.

Πρακτική Άσκηση

O καθηγητής κ. Τσιμάρας επεσήμανε την σημαντική αύξηση στις εγγραφές στη Σχολή Νομικής φοιτητών από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στην περίπτωση απόφοιτου της Σχολής ο οποίος εξελέγη στο Συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας, η πρώτη φορά για απόφοιτο Κυπριακού Πανεπιστημίου. Αρκετοί πτυχιούχοι της Νομικής Σχολής πραγματοποιούν τις μεταπτυχιακές στους σπουδές ή εκπονούν την διδακτορική τους διατριβή σε πανεπιστήμια της Ελλάδος ή άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθηγητής Τσιμάρας τόνισε εδώ την σημασία της στήριξης του τμήματος φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου ώστε η Νομική Σχολή να εξασφαλίζει θέσεις για πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων φοιτητών αλλά και των νέων πτυχιούχων σε δικηγορικά γραφεία.

Ακαδημαϊκή Αριστεία

Η Νομική Σχολή στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου ενώ κορυφαίοι επισκέπτες καθηγητές «προσφέρουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση, μέσω εικονικών δικών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δικαστηρίου» ανέφερε ο καθηγητής.

Οι φοιτητές του προγράμματος της Νομικής Σχολής συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα ERASMUS και έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές Σχολές Πανεπιστημίων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσφάτως εγκρίθηκε η λειτουργία νέου μεταπτυχιακού εξ αποστάσεως προγράμματος στην κατεύθυνση του ποινικού δικαίου.

Στόχος η προετοιμασία ευσυνείδητων νέων πολιτών

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Παρίσι και μεταδικτατορική έρευνα στο Τολέδο και τη Λισσαβώνα, έχοντας διδάξει σε σειρά πανεπιστήμιων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθ. κ. Τσιμάρας δηλώνει πως «ο σκοπός ενός πανεπιστημίου δεν πρέπει να είναι μόνο να μεταφέρει γνώση στους φοιτητές του». Τα νέα παιδιά, συμπληρώνει «δεν παρακολουθούν για να μάθουν μόνο το εκπαιδευτικό υλικό, τη διδακτέα ύλη... o στόχος του ακαδημαϊκού δασκάλου είναι οι φοιτητές να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που το διακρίνει η ευρυθμία, ο σεβασμός στον άλλο, ο διάλογος χωρίς βία, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός. Για ένα αγαθό όπως η Παιδεία, αυτό είναι σημαντικό». Περαιτέρω τονίζει πως «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να προετοιμάζει νέους επιστήμονες, αυριανούς επαγγελματίες, αλλά και νέους ευσυνείδητους πολίτες, μέλη του κοινωνικού συνόλου».

Περισσότερες πληροφορίες

Στην ιστοσελίδα http://www.euc.ac.cy

Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357 – 22713000 ή email: info@euc.ac.cy