ΠΑΙΔΕΙΑ

Πώς οι σπουδές στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία ανοίγουν δρόμους καριέρας

Πώς οι σπουδές στον Τουρισμό και τη Γαστρονομία ανοίγουν δρόμους καριέρας

Με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια να έχει αναδειχθεί σε μία κορυφαία επιλογή για τους λάτρεις του γαστρονομικών ταξιδιών, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό σημειώνουν τεράστια ζήτηση.

Όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, ο γαστρονομικός τουρισμός στη χώρα μας αναμένεται να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη «άνθιση», δίνοντας μία δυνατή ώθηση στην τουριστική κίνηση γενικότερα και καθιστώντας την Ελλάδα μία εξέχουσα επιλογή για τους «κυνηγούς» των γαστριμαργικών απολαύσεων.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στην αναζήτηση και την επιλογή σπουδών που μπορούν να τους εγγυηθούν μία λαμπρή καριέρα στους τομείς του Τουρισμού και της Γαστρονομίας. Ποιες είναι, όμως, οι κορυφαίες επιλογές σε επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στους δύο αυτούς κλάδους; Υπάρχει, άραγε, κάποια σχολή που μπορεί πράγματι να εγγυηθεί για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών της σε αυτούς τους τομείς;

Η Νο1 Σχολή Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Ελλάδα

Με 46 και πλέον χρόνια ηγετικής πορείας στον χώρο της εκπαίδευσης και 16 υπερσύγχρονα κτήρια σε όλη την Ελλάδα (από Αθήνα και Πειραιά μέχρι Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα και Ρόδο), το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ξεχωρίζει και σε αυτή την περίπτωση. Διότι η Σχολή Τουρισμού και Γαστρονομίας του γνωστού εκπαιδευτηρίου -το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα επτά καλύτερα της Ευρώπης και το μοναδικό ΙΕΚ στην Ελλάδα μέλος του δικτύου πανευρωπαϊκών ΙΕΚ- αποτελεί τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δύναμη στο χώρο των Τουριστικών και Επισιτιστικών επαγγελμάτων, παρέχοντας μάλιστα πτυχίο αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας!

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τη συγκεκριμένη σχολή να ξεχωρίζει στους τομείς του Τουρισμού και της Γαστρονομίας; Η λίστα είναι μεγάλη όμως, σίγουρα είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε μία σειρά από παραμέτρους που κάνουν τη διαφορά, ξεκινώντας από το κομμάτι της επαγγελματικής αποκατάστασης. Διότι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει κερδίσει χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας» στα Education Business Awards, ενώ η Σχολή Τουρισμού και Γαστρονομίας που έχει δημιουργήσει, διαθέτει μία σειρά από συνεργασίες με τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες στην Ελλάδα -οι οποίες και επιλέγουν τους συνεργάτες τους από τους αποφοίτους της σχολής.

Για παράδειγμα, o Όμιλος ΑΚΜΗ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με τη Νο1 Ξενοδοχειακή Σχολή στον κόσμο, τον όμιλο της Ecole hôtelière de Lausanne, ενώ μεταξύ άλλων, παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα στους σπουδαστές της τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο για την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου από το πρώτο βρετανικό πρόγραμμα σπουδών για Chef, Pastry Chef, Τουριστικά, σε συνεργασία με το Queen Margaret University!

Τα State -of the - Art εργαστήρια της σχολής με τον κορυφαίο εξοπλισμό, τα οποία λειτουργούν στα πρότυπα των μεγαλύτερων τουριστικών και επισιτιστικών μονάδων, αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που κάνει την εν λόγω σχολή να ξεχωρίζει, όπως επίσης και τα νέα Hospitality Labs του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα και λειτουργούν σε πραγματικές συνθήκες πεντάστερου ξενοδοχείου. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε πως η Σχολή διαθέτει πραγματικό Fine Dining εστιατόριο, πληροφοριακά σύγχρονη reception, αληθινά δωμάτια ξενοδοχειακής μονάδας και εργαστήρια οροφοκομίας, στα οποία οι σπουδαστές εναλλάσσουν τη θεωρία με την πρακτική άσκηση.

Φέτος, μάλιστα, προσφέρει σε αποκλειστικότητα τρία νέα εκπαιδευτικά hands-on προγράμματα στον τομέα φιλοξενίας: Το Food and Beverage Restaurant Practicals, το Rooms Division Department-Housekeeping Practicals και το Front Office Department-Hotel Reception Practicals.

Οι κορυφαίοι chef και το πρώτο Pop – Up εστιατόριο στην Ελλάδα από τον Σωτήρη Κοντιζά

Δεν γίνεται, φυσικά, να μην αναφέρουμε πως το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ανακηρύχθηκε πρώτο σε συνολικό αριθμό μεταλλίων -και σε χρυσά- για δύο συνεχείς χρονιές στον πανελλήνιο διαγωνισμό Greek Chef, της ΕΞΠΟΤΡΟΦ καθώς και ότι οι σπουδαστές του έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εξειδικευμένα Master Classes και να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακά Projects από τους μεγαλύτερους και πλέον καταξιωμένους chefs και pastry chefs της χώρας.

Πράγματι, οι νέοι οι οποίοι σπουδάζουν Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική στην ΑΚΜΗ, έχουν για μέντορές κορυφαίους επαγγελματίες, όπως οι Λευτέρης Λαζάρου, Πάνος Ιωαννίδης, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Διονύσης Αλέρτας, Χρήστος Βέργαδος, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα ζήσουν τον παλμό και την ένταση της κουζίνας, στο πλαίσιο ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικού προγράμματος με την υπογραφή του κορυφαίου chef Σωτήρη Κοντιζά. Οι σπουδαστές μαγειρικής που συμμετέχουν δημιουργούν μαζί με τον καταξιωμένο Έλληνα chef ένα πλήρες a la carte menu, το οποίο απολαμβάνουν σε πραγματικές συνθήκες εστιατορίου πραγματικοί πελάτες. H υλοποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει από την παραγγελία και παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι τη mise en place.

Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της ομάδας των σπουδαστών μαγειρικής βιώνουν την απόλυτη 360ο εμπειρία, γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά την αυστηρή προσήλωση της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη «φιλοσοφία» της hands-on εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι σπουδαστές του F&B Service Operations της Σχολής Τουρισμού φέρνουν εις πέρας με υποδειγματική ακρίβεια και επαγγελματισμό το δύσκολο έργο του hosting και serving, υποστηρίζοντας με τον πλέον άψογο τρόπο τη λειτουργία του υψηλών προδιαγραφών εστιατορίου.

Οι επιλογές σπουδών που δημιουργούν καριέρες

Η επιλογή σπουδών σε ό,τι αφορά σε εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τους τομείς του τουρισμού και της γαστρονομίας, φαίνεται πως είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι δεν είναι οι μοναδικοί τομείς με έντονη ζήτηση στη χώρα μας.

Ο Τομέας Mόδας & Ομορφιάς ξεχωρίζει επίσης με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ να αποτελεί τη μόνη σχολή Professional Make-Up στην Ελλάδα, που παρέχει κρατικό δίπλωμα μακιγιάζ ενώ διατηρεί μοναδικές συνεργασίες με κορυφαίους επαγγελματίες, όπως τον Vretto Vrettako, τον Παντελή Τουτουντζή και την Έλενα Ψωμά -οι οποίοι συνεργάζονται με την αφρόκρεμα των celebrities της χώρας και πραγματοποιούν σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ make-up και fashion masterclasses, που παρακολουθούν εκατοντάδες σπουδαστές και μοιράζονται µαζί τους τις πολύτιµες γνώσεις και την εμπειρία τους!

Ο κορυφαίος φωτογράφος μόδας Δημήτρης Σκουλός, μάλιστα, αφήνει για λίγο τις editorial φωτογραφίσεις Μόδας και τα πλατό του GNTM και επισκέπτεται επίσης τις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για μια σειρά αποκλειστικών σεμιναρίων Fashion και Beauty PhotoShooting!

Με περισσότερες από 100 σύγχρονες ειδικότητες σε κορυφαίους τομείς σπουδών και προσφέροντας πρωτοπόρα επαγγελματική εκπαίδευση, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, το σίγουρο είναι πως στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που αναζητά και να κάνει την επιλογή που θα του ανοίξει την πόρτα στην αγορά εργασίας.

Πληροφορίες:
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΑΘΗΝΑΣ, Κοδριγκτώνος 16, τηλ.: 210 8224074
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Σωτήρος Διός 1, 210 8224074
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τσιμισκή 14, 2310 260200
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΚΡΗΤΗΣ, Θεοτοκοπούλου & Κορωναίου, Ηράκλειο, 2810 300900
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΛΑΡΙΣΑΣ, Κέντρο Εγγραφών: Ασκληπιού 29 & Πατρόκλου, Λάρισα, 2410 660400
ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΡΟΔΟΥ, Κέντρο Εγγραφών:
Βύρωνος 1, 2241 240840
www.iek-akmi.edu.gr | www.facebook.com/iekAKMIedu