ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Ξεφεύγει η κατάσταση! Αγωνία για τα κρούσματα - Τι απαντά το υπ. Παιδείας στο Newsbomb.gr

Σχολεία: Ξεφεύγει η κατάσταση! Αγωνία για τα κρούσματα - Τι απαντά το υπ. Παιδείας στο Newsbomb.gr
Αγωνία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς
INTIME

Σχολεία: Σε εξαιρετικά επικίνδυνη εξελίσσεται η κατάσταση στις σχολικές μονάδες όλης της Επικράτειας - Δεκάδες τα κρούσματα σε μαθητές, ακόμα και σε περιοχές με μικρό πληθυσμό - Να κλείσουν έστω για λίγο τα σχολεία ζητούν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. 

Αγωνία και αγανάκτηση επικρατεί σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς από την εκτόξευση των κρουσμάτων στα σχολεία. Πλέον το φαινόμενο είναι καθημερινό και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα, με σχολικές μονάδες ακόμα και σε μικρά χωριά να καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ξεκαθαρίζουν στο Newsbomb.gr πως η πρακτική του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει το κλείσιμο τμημάτων μόνο όταν υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση του 50+1% των μαθητών, δεν πρόκεται να αλλάξει, τουλάχιστον προς το παρόν. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο έχει οδηγήσει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς σε απόγνωση.

Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν την κατάσταση όταν τα συνολικά κρούσματα σε ένα σχολείο είναι 10, 20, 30 ή και περισσότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Πύργου Ηλείας κ. Τάκης Αντωνακόπουλος απηύθυνε δραματική έκκληση μέσα από το Newsbomb.gr για κλείσιμο των σχολικών μονάδων στην ηλειακή πρωτεύουσα, ενώ και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, διαμηνύουν ότι αν δεν κλείσουν τα σχολεία η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2021, η ΕΛΜΕ Πειραιά με ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως σχολεία με πλήθος κρουσμάτων δεν κλείνουν, ενώ οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid tests.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά:

«Σε Γυμνάσιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αλματώδης αύξηση, συρροή κρουσμάτων. Στις 16/12/2021, τα κρούσματα ανέρχονταν, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΜΕ, σε 37 (36 μαθητές και μία εκπαιδευτικός)!

Ωστόσο, το σχολείο παραμένει ανοιχτό, σαν να μην τρέχει τίποτα, παρά τη μεγάλη ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών και παρά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να υπάρξει κλείσιμο για λίγες ημέρες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται στην πράξη πως:

– Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας, πρόληψης, περιορισμού της διασποράς από την πλευρά της Πολιτείας. Όλα φορτώνονται στην πλάτη γονιών-εκπαιδευτικών και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Αυτονόητες ενέργειες, όπως π.χ. η αποστολή κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test και ουσιαστική ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν προβλέπονται. Με δικές τους ενέργειες, Διεύθυνση του σχολείου και ΕΛΜΕ, έκαναν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες να σταλεί κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Σχετικό αίτημα στον ΕΟΔΥ απέστειλε και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»!

– Τα πρωτόκολλα πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα, μη υλοποιήσιμα.

Κάθε μέρα που προκύπτει κρούσμα, ο υπεύθυνος Covid οφείλει να κάνει νέα ιχνηλάτηση, να δώσει νέες βεβαιώσεις για rapid test, ακόμα και σε παιδιά που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν λάβει.

Είναι φανερό ότι σε ένα τμήμα, με 5 π.χ. θετικά κρούσματα, που επιβεβαιώνονται σε διαφορετικές ημέρες, ακολουθεί (κάθε μέρα) ένας δαιδαλώδης κυκεώνας για το ποιος παίρνει βεβαίωση rapid test, για το ποιος κάνει self test, τηλεφωνημάτων, συμπλήρωσης φορμών κλπ.

– Οι γονείς επωμίζονται τελικά το κόστος των rapid test. Κι αυτό γιατί το τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΠΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Τα παιδιά στήνονται στην ουρά, περιμένουν για ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, είτε φεύγουν άπραγα, είτε πάνε σε ιδιώτη! Πραγματοποιεί rapid test από το πρωί μέχρι τις 10:40 γιατί μετά πραγματοποιεί μοριακά (PCR test).

– Για τα παιδιά που μπαίνουν σε καραντίνα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία, για το πώς τα παιδιά αυτά θα κρατήσουν την επαφή με το μάθημα. Οι γονείς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών αυτών για το πού προχώρησαν την ύλη, τι ασκήσεις έβαλαν κλπ.

Αντίστοιχη συρροή κρουσμάτων προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και σε άλλο Γυμνάσιο, αυτή τη φορά σε νησί του Πειραιά (10 κρούσματα σε σύνολο 85 μαθητών).

Περιττό να πούμε πως απορρίφθηκε ξανά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να κλείσει για λίγες ημέρες το σχολείο, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που έχουν σταλεί στα σχολεία.

Εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα. Να αποσυρθούν τα επικίνδυνα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για τα σχολεία, το απαράδεκτο μέτρο του 50+1!

Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό! Ολιγοήμερο κλείσιμο του σχολείου σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, για τον περιορισμό της διασποράς».

Μπορεί λοιπόν τα σχολεία να κλείνουν λόγω Χριστουγέννων τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν ξανά στις 8 Ιανουαρίου, αν και η κυβέρνηση φέρεται να ξορκίζει αυτο το ενδεχόμενο.

Τα σχολεία αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον για την οποία ο υπουργος Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε το πρωί της Δευτέρας ότι «περιμένουμε να μας απασχολήσει μέσα στον Ιανουάριο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών τα οποία αποτελούσαν τότε το 26% των συνολικών μολύνσεων με covid-19 ενώ την Κυριακή έγινε γνωστή η είδηση για τη διασωλήνωση μιας 16χρονης κοπέλας με κορονοϊό στη Λάρισα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία στο σχετικό ερώτημα για το αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, για άνοιγμα, δηλαδή, των σχολείων με μια εβδομάδα καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, απάντησε ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στο υπουργείο Παιδείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ικανοποίηση και ο εκνευρισμός Τσιόδρα

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα καλά και τα κακά νέα που ανακοίνωσαν Τσιόδρας, Ζαούτης, Σύψας, Παπαευαγγέλου

Βασίλης Μπισμπίκης για Δέσποινα Βανδή: «Παίρνω πολλή αγάπη, είμαι ευτυχισμένος» (vid)

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων