ΠΑΙΔΕΙΑ

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Παιδεία

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Παιδεία

Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η εκτεταμένη χρήση βίας από δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία καταγγέλλουν φοιτητές, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 22χρονου, μετά από ρήξη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο μέτωπο ανοίγει μετά την παρουσίαση του νέο νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και την αντικατάσταση τους από μία ενιαία εκλογική λίστα.

Φίλης: Οι εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν επιχειρήσεις της αστυνομίας της Τουρκίας

Τη στάση της αστυνομίας όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, καταδίκασε με ανακοίνωση του, Νίκος Φίλης, ο οποίος επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τον τραυματισμό του νεαρού άνδρα.

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα. Η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή», σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα…».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα!».

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη

Τη βίαιη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ, αλλά και τη βία, συνολικά, καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ. «Ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θέλει να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια

Για προσπάθεια της κυβέρνησης «να πνίξει κάθε φωνή οργανωμένης διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια», μέσω της έντασης και της καταστολής, κάνει λόγο το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Καταδικάζουμε τη νέα επιχείρηση καταστολής και επίθεση των ΜΑΤ, μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, σε συγκέντρωση φοιτητών ενάντια στην παρουσία της Αστυνομίας. Η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, χημικών και ο τραυματισμός δυο φοιτητών αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.

«Δεν θα της περάσει! Ήδη οι φοιτητές τής έχουν δώσει την απάντησή τους. Οργανωμένα, από κοινού με τους εργαζόμενους και καθηγητές, θα συντρίψουν αυτά τα σχέδια και θα ακυρώσουν στην πράξη το συντεταγμένο σχέδιο καταστολής», τονίζει η ίδια ανακοίνωση.

ΜΕΡΑ25: «Ερντογανικός παροξυσμός Μητσοτάκη»

«Δεν έχουν τέλος τα έκτροπα της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια και ο αυταρχικός κατήφορος της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται σε "Ερντογανικό παροξυσμό”», αναφέρει το ΜΕΡΑ25.

Νέα εστία έντασης στα ΑΕΙ ο νόμος Κεραμέως

Δεν είναι, όμως, μόνο τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ και η επικείμενη έλευση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο νέος-πλαίσιο που παρουσίασε σήμερα η Νίκη Κεραμέως, προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τον τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για έναν νόμο – «έκτρωμα», ενώ το ΚΚΕ τον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο και αντιδραστικό», καλώντας φοιτητές και εργαζόμενους «να ορθώσουν μαζί ένα μεγάλο τείχος στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση μετράει ήδη πολλές ήττες στα πανεπιστήμια. Θα μετρήσει άλλη μια».