ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Σε ποιες σχολές θα γίνει «σφαγή»

Βάσεις 2016: Σε ποιες σχολές θα γίνει «σφαγή»

Η αγωνία των μαθητών που συμμετέχουν στιςΠανελλήνιες 2016, «χτυπάει κόκκινο» καθώς η διαδικασία των εξετάσεων ολοκληρώνεται -αρχίζουν σήμερα οι επαναληπτικές- κι πλησιάζει η ώρα των βαθμών.

Φέτος, οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία ενώ όλα γύρω τους έχουν αλλάξει, το εξεταστικό σύστημα είναι διαφορετικό, τα επιστημονικά πεδία έχουν διαφοροποιηθεί, η προφορική βαθμολογία απουσιάζει και τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι μόλις τέσσερα.

Οι βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου.

Πάντως, οι πληροφορίες που «διαρρέουν» από τα βαθμολογικά κέντρα μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι στα Μαθηματικά οι υποψήφιοι έχουν γράψει σε ποσοστό 60% κάτω από τη βάση ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα, το 70% των γραπτών έχει βαθμολογηθεί με 10-15 ενώ τα άριστα γραπτά είναι... μετρημένα στα δάχτυλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

Που θα γίνει «σφαγή»

Οι βάσεις αναμένεται να έχουν φέτος πτωτική πορεία και να προκαλέσουν μεγάλες εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα ενώ δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τα στοιχεία των βάσεων από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2014 και του 2015 καθώς φέτος έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα με νέο αλγόριθμο υπολογισμού των μορίων αλλά και πιθανή διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των υποψηφίων

Αναλυτικότερα:

Στις Σπουδές Υγείας ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι μεγάλος καθώς εκεί συγκεντρώνονται και πάλι οι αριστούχοι, οι οποίοι μάλιστα έδωσαν αυτή τη χρονιά λιγότερα μαθήματα. Αναμένεται λοιπόν οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα των αστικών κέντρων είναι και φέτος πολύ υψηλές.

Στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές αλλά και στα Οικονομικά Τμήματα αναμένεται να πέσουν οι βάσεις. Μάλιστα σε κάποια τμήματα η πτώση αυτή μπορεί να φτάσει και τα 900 μόρια. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των υποψηφίων για τις Οικονομικές Σχολές είναι φέτος μικρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό.

Στα μεσαία και χαμηλού ενδιαφέροντος τμήματα, των Θετικών Σπουδών και της Πληροφορικής, αναμένεται εντυπωσιακή πτώση των βάσεων, που θα φτάσει ως και τα 1.500 μόρια στις σχολές εκτός Αθήνας. Υπολογίζεται ότι σε κάποια τμήματα υποψήφιοι μπορεί να εισαχθούν και με μόλις10.000 μόρια.

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα φέτος έχουν μείνει στο 4ο επιστημονικό πεδίο κι αυτό σε συνδυασμό με το τι επικρατεί στην εργασιακή αγορά, έχει κάνει τα τμήματα αυτά να μην είναι πλέον ελκυστικά στα μάτια των υποψηφίων.

Η πρόσβαση σε αυτό το πεδίο εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών, και αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή κάθοδο. Έτσι, στο πεδίο αυτό αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων που μπορεί να ξεπεράσει τα 3.500 μόρια. Πάντως το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο έχει επιλέξει ένα μικρό ποσοστό των υποψηφίων.

Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που επελέγησαν φέτος είναι στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα περυσινά, αναμένεται όμως πτώση των βάσεων στις Νομικές Σχολές που μπορεί να φτάσει και τα 400 μόρια στην επαρχία. Εδώ, όπως έχει ήδη επισημανθεί, τα θέματα σε Αρχαία και Λατινικά ήταν στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Στις μεσαίες σχολές του πεδίου η κίνηση των μορίων θα είναι γενικά στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις