ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

Ο επιφανής Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ, ή όπως είναι γνωστός ο «βεδουίνος που μπήκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes», καθήλωσε με την απλότητα και την ειλικρίνειά του στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (30/10/2018), στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά, βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα και στις εμπειρίες ενηλικίωσής του. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Plum’ Adely το 2003, το 2018 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (Ε.Ε.Μ.Λ.), ενώ προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας κατάφερε με την ομιλία του να γοητεύσει το κοινό. «Σας ευχαριστώ για όλα όσα είπατε, ειλικρινά με συγκινήσατε βαθιά όλοι, τόσο όμορφα που συνοψίσατε το περιεχόμενο αυτού του αφηγήματος (…) Επίσης κάποια μηνύματα που προσπάθησα να περάσω μέσα από αυτό το βιβλίο, κατ’ αρχάς ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά, αν ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο. Ένα δεύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι για να στηρίξουμε τη ζωή μας, για να τη φτιάξουμε πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να φοβηθούμε το ρίσκο. Κι εγώ το πήρα αυτό το ρίσκο... Και άξιζε». Ο κ. Αλτράντ μίλησε για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του, για το γεγονός ότι μέσα σε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες υπάρχει πάντα μια ελπίδα και αυτή την ελπίδα πρέπει να την αδράξουν όλοι. «Αυτή η ελπίδα είναι το σχολείο, η μάθηση…» είπε χαρακτηριστικά. «Ένα ακόμα μήνυμα που προσπάθησα να περάσω μέσα από το αφήγημά μου... Στις μέρες μας αυτό είναι περίπλοκο. Παρακολουθούμε μια άνοδο των εξτρεμιστών, μια αναβίωση των ακραίων τάσεων που πραγματικά με θλίβει βαθύτατα και με ανησυχεί. Ελπίζω όμως ότι ο άνθρωπος θα επανέλθει στη λογική. Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον, γιατί ο άλλος είμαι εγώ. Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι μόνοι μας, αλλά χωρίς τον άλλον δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα πολύ μεγάλο. Όπως στη ζωή, έτσι και στην επιχείρηση τίποτα μεγάλο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας».

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός, ο κ. Νικόλαος Κούκης, φιλόλογος-ιστορικός, και η κ. Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σκάλκος.

Οι εκδόσεις Καλέντη θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενίσχυση του «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα -για λιγότερο από 24 ώρες- ο κ. Μοχέντ Αλτράντ επισκέφθηκε δύο σχολεία, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ο διάλογος με τους μαθητές ήταν ιδιαίτερα γόνιμος και τους μίλησε από καρδιάς, ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους.