ΣΕΙΣΜΟΙ

Τσελέντης «απαντά» για σεισμό στη Θήβα: Εγκληματικό να μιλάμε για 6,5R - «Να παρέμβει εισαγγελέας»

Θήβα σεισμός σεισμολόγοι
Διαφωνίες ανάμεσα στους σεισμολόγους για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στη Θήβα – Τι απάντησε το πρωί της Τρίτης ο Άκης Τσελέντης
ΙΝΤΙΜΕ

Διαφωνίες ανάμεσα στους σεισμολόγους για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στη Θήβα – Τι απάντησε το πρωί της Τρίτης ο Άκης Τσελέντης

Η περιοχή της Θήβας που βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των σεισμολόγων, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τον σεισμό της Κρήτης των 5,8 Ρίχτερ καθώς η περιοχή της Στερεάς Ελλάδας «ταρακουνιέται» όπως και το Αρκαλοχώρι το τελευταίο διάστημα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης καθησυχαστικός για τη Θήβα, καθώς όπως είπε στον ΑΝΤ1 «δεν βλέπω μεγάλο σεισμό». «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας» είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Τσελέντης ενώ για τη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».

Τσελέντης για τον σεισμό στην Κρήτη

Επανερχόμενος στον σεισμό στην Κρήτη ο Άκης Τσελέντης επισήμανε ότι το ρήγμα, γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g». «Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε ο κ. Τσελέντης, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί καθησυχάζοντας τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου όπως είχε κάνει και με ανάρτησή του στο Facebook.

Παπαδόπουλος για Θήβα: Μπορεί να δώσει μέχρι 6,5 Ρίχτερ

Για τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές που ανησυχούν τους σεισμολόγους στην Ελλάδα ειχε μιλήσει νωρίτερα το πρωί της Τρίτης το μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνοντας ειδική αναφορά στη Θήβα.

Τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA ο κ. Παπαδόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρόμος σε πτήση στη Ρωσία: Η στιγμή που κεραυνός χτύπησε Boeing 737-800

Γιατί ο ληστής με το τατουάζ έπαιρνε ταξί οπλισμένος σαν «αστακός»

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;