ΣΕΙΣΜΟΙ

Παπαδόπουλος για σεισμούς στη Θήβα: Οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο

Παπαδόπουλος για σεισμούς στη Θήβα: Οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δηλώνει επιφυλακτικός μετά το νέο μπαράζ σεισμών στη Θήβα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δηλώνει επιφυλακτικός μετά το νέο μπαράζ σεισμών στη Θήβα

Την επιφυλακτικότητά του για το νέο μπαράζ σεισμών στη Θήβα που ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σήμερα (σ.σ. την Πέμπτη) ανέβηκε περισσότερο το επίπεδο της σεισμικής δράσης» με τα στοιχεία, κατά τον κ. Παπαδόπουλο να σημαίνουν ότι «οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο το τελευταίο διάστημα».

«Από τον Ιούλιο του 2021 ποτέ δε σταμάτησα να είμαι επιφυλακτικός. Η ανάλυση συνεχίζεται καθημερινά (με δεδομένα ΕΑΑ)» καταλήγει στην ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

H τελευταία, για την ώρα, αισθητή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Θήβας σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με μέγεθος 3,7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ ενώ είχε προηγηθεί και ένας σεισμός 3,5 Ρίχτερ στις 18:46.

Καραστάθης στο Newsbomb.gr: Υπάρχει διέγερση και την παρακολουθούμε

Ο σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι η «αυτή η ζώνη, είναι η ίδια ζώνη που δίνει συνέχεια σεισμούς από πέρυσι το καλοκαίρι. Την παρακολουθούμε και την αξιολογούμε καθημερινά. Έχουμε βάλει πολλούς σεισμογράφους στην συγκεκριμένη περιοχή για αυτό βλέπουμε όλους τους σεισμούς, ακόμα και τους πιο μικρούς. Έχουμε λεπτομερή παρακολούθηση».

Μάλιστα γνωστοποίησε πως «στο σημείο φτιάξαμε τοπικό δίκτυο, με πολλούς φορητούς σεισμογράφους, τους οποίους έχουμε συνδέει στο εθνικό δίκτυο. Εκεί λοιπόν τα σήματα προστίθονται και για αυτό βλέπετε εντονότερη σεισμική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες περιοχές. Είναι σαν να κοιτάμε την περιοχή με το μικροσκόπιο».

Ο κ. Καραστάθης επισημαίνει πως η σεισμική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς και «δεν υπάρχει κάτι τους τελευταίους μήνες που μας ανησυχεί. Οι σεισμοί ναι μεν οφείλονται στη σεισμική διέγερση της περιοχής, αλλά ο αριθμός των σεισμικών δονήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος από τους πολλούς σεισμογράφους που καταγράφουν όλες τις σεισμικές δραστηριότητες όσο μικρές και αν είναι».