ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Μυτιλήνη: Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα – «Σβήστηκε απ΄το χάρτη» η Βρίσα

Σεισμός Μυτιλήνη: Θρήνος και απόγνωση στα χαλάσματα – «Σβήστηκε απ΄το χάρτη» η Βρίσα

Χωριό – φάντασμα με τους κατοίκους να κοιτούν στα συντρίμμια τους χαμένους κόπους μιας ζωής – Σε ξενοδοχεία και φιλικά σπίτια οι σεισμόπληκτοι

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ που έπληξε το νησί το απόγευμα της Δευτέρας.

Το χωριό της Βρίσας έχει ερημώσει, με τους κατοίκους να κοιτούν απελπισμένοι τις περιουσίες να έχουν μετατραπεί σε μπάζα!

Συνολικά 337 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού ενώ 246 κτίσματα κρίθηκαν κατοικήσιμα. Ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και αποδίδεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών που έφτασαν στο νησί.

vrisa2

Απαγόρευση της κίνησης στη Βρίσα

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σεισμό της περασμένης Δευτέρας στη Μυτιλήνη στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας και της υφιστάμενης επικινδυνότητας, απαγορεύεται η επίσκεψη - κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμοδίων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας.

Η πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με τη συνοδεία των αρμοδίων οργάνων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Μηχανικοί, Ομάδες Διάσωσης), με καταγραφή του ονόματος κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου, από τις 8:30 μέχρι τις 10:30 το πρωί και από τις 17:30 μέχρι τις 19:30. Η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μόνο μέσω των δυο βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στον οικισμό.

Σημειώνεται ότι τα τηλέφωνα που μπορούν οι κάτοικοι να πάρουν οποιαδήποτε πληροφορία για τον σεισμό είναι το 22513 50575.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

Σε ξενοδοχεία οι σεισμόπληκτοι

Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διαμένοντες στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, προκειμένου να φιλοξενήσει τους σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Ο καταυλισμός, ο οποίος από την Τρίτη δεν λειτουργεί, φιλοξένησε το βράδυ της 12ης Ιουνίου συνολικά 60 άτομα.

Όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, οι διαμένοντες στα ξενοδοχεία έχουν εξασφαλισμένη διαμονή, πλήρη διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και φάρμακα σε όποιον έχει ανάγκη, για 15 ημέρες.

Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρισάς μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους στο άλλο νησί.

Σχετικές ειδήσεις