ΒΙΝΤΕΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Το μαύρο... αποτύπωμα από ψηλά

Φωτιά Εύβοια: Το μαύρο... αποτύπωμα από ψηλά

ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Ο τραγικός απολογισμός σε ένα βίντεο: 23.000 στρέμματα έγιναν στάχτη προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή 

Η καταστροφική πυρκαγιά, έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους και ανάμεσά στα καμμένα, λιγοστά πράσινα δέντρα παλεύουν να αναπνεύσουν.Οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους και η ζωή στην περιοχή αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει στην καθημερινότητα της.

Η ομάδα Up Drones πέταξε πάνω από τα καμμένα στην Εύβοια και κατέγραψε το μαύρο αποτύπωμα που άφησε η πυρκαγιά.

Φόβοι για την επόμενη μέρα

Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε πως πρέπει να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν μετά τις πυρκαγιές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβρη και τον Νοέμβριο.


«Είναι μια γνώριμη κατάσταση τα όσα συνέβησαν ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε στην Χίο, στην Ηλία, στα Κύθηρα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκδηλώθηκαν δασικές πυρκαγιές. Το θέμα είναι ουσιαστικά πολύ γνωστό για μας, δεδομένου ότι εφαρμόζουμε μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να μπορεί η περιοχή να ανακάμψει» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να δρομολογηθούν και να κατασκευαστούν άμεσα εξηγώντας πως μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά όπως αυτή στην Εύβοια, υπάρχει μια αλυσίδα γεγονότων που έπεται ανεξάρτητα από την φωτιά που έκαψε το δάσος.

Εξηγώντας τα όσα συντελούνται στο περιβάλλον πριν και μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς ο καθηγητής ανέφερε πως δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας περίπου 0.5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια και αυτό ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών ειδικά στις μεσογειακές περιοχές.

«Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης. Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», ανέφερε ο κος Λέκκας τονίζοντας πως έχει χαρακτηριστικά παρατηρηθεί πως στην Μάνδρα ότι υπάρχει υπάρχει διπλάσιος όγκος στερεών υλικών σε σχέση με το νερό που πέφτει στην περιοχή.

«Έχουμε να κάνουμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συγκροτούν μια αλυσίδα. Όλα αυτά συμπλέκονται σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται και υποβαθμίζει το γεωπεριβάλλον», κατέληξε προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την αναγκαιότητα για παρεμβάσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτών των φαινομένων.

Ρoή Ειδήσεων