ΕΛΛΑΔΑ

Η «Ελπίδα» δεν πεθαίνει ποτέ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Η «Ελπίδα» δεν πεθαίνει ποτέ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα είναι η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για την αντιμετώπιση σοβαρών αιματολογικών ασθενειών όπου οι υπάρχουσες θεραπείες έχουν αποτύχει, αλλά και «ανίατων» μέχρι σήμερα γονιδιακών παθήσεων, σε παιδιά και εφήβους.

Το Κέντρο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ», αλλά και στην ιστορία της υγείας στην χώρα μας.

To σπουδαιότερο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μετά την ίδρυση της το 1990 και τη δημιουργία του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα το 2010, αποτελεί το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020.

Το Κέντρο θα λειτουργήσει πλήρως εντός του πρώτου εξαμήνου στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, στην Παιδιατρική Ογκολογική Μονάδα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και οι προσδοκίες όλων είναι να καλύψει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό στη χώρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για μετάβαση των μικρών ασθενών στο εξωτερικό προκειμένου να υποβληθούν στις επαναστατικές αυτές θεραπείες.

Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας αποτελεί σταθμό στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και στην ιστορία της υγείας στην χώρα μας. Με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ η «ΕΛΠΙΔΑ» για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί. Πρόκειται για μία δωρεά του Συλλόγου «Ελπίδα» και της προέδρου του κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, το ύψος της οποίας υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, περίπου το 80% των παιδιών με καρκίνο καταφέρνουν να θεραπευθούν, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 20%, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», δημιουργείται Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με στόχο να σώζονται 4 στα 4 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο αφού η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποτελεί την τελευταία ελπίδα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Εγκαίνια για το σπουδαιότερο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

Φέτος το «Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο»
συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του, 30 χρόνια ανιδιοτελούς
προσφοράς στο παιδί που νοσεί από τον παιδικό καρκίνο. Φέτος η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας. Ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο, που με πρωτοβουλία της Προέδρου της ΕΛΠΙΔΑΣ κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη κατασκευάστηκε και αφιερώθηκε στον ελληνικό λαό με σκοπό να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε μέχρι τότε στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, αλλά με προδιαγραφές κορυφαίων Ογκολογικών Κέντρων του εξωτερικού.

Πάνω από 50.000.000 ευρώ έχουν προσφερθεί συνολικά από το Σύλλογο
από την ίδρυση του μέχρι σήμερα για τις υποδομές, τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πολλές δράσεις για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Την τελευταία πενταετία μόνο, ο Σύλλογος έχει προσφέρει επιπλέον περισσότερα από 5.000.000 ευρώ για την προμήθεια εξειδικευμένου και τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προκειμένου η Ογκολογική Μονάδα Παίδων να λειτουργήσει ως Κέντρο Αριστείας, αντίστοιχο με τα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού. Ήδη 3 στα 4 παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων θεραπεύονται.

Στη γονιδιακή θεραπεία, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει, μπορεί να αντικατασταθεί ένα γονίδιο που προκαλεί μια ασθένεια με ένα «υγιές», να προστεθούν γονίδια για να βοηθηθεί το σώμα να καταπολεμήσει ή να θεραπεύσει ασθένειες ή να τεθούν εκτός λειτουργίας γονίδια που προκαλούν ιατρικά προβλήματα.

Προκειμένου να εισαχθούν τα νέα γονίδια απευθείας στα κύτταρα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα όχημα που ονομάζεται «φορέας», το οποίο έχει υποστεί γενετική τροποποίηση για να παραδώσει το γονίδιο στο οποίο έχουν παρέμβει.

Bardinogianni.jpg

«Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την «ΕΛΠΙΔΑ» τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης, του Θεού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην Ογκολογική μας Μονάδα, θεραπεύονται. Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον. Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά μας, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές θεραπείες, θα γίνονται εντελώς καλά. Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ακατόρθωτο μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αυτή της Μονάδας για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους. Το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον λόγο αυτό άμεσος στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε γιατρούς και νοσηλευτές και να τους συμπαρασταθούμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν» είπε συγκινημένη η Πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου.

To «παρών» στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κύριος Νικήτας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης, μέλη του ΔΣ των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας μίλησε αναλυτικά για την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Ογκολογική Μονάδα Παιδων αλλά και για τη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας.

«Έχοντας πλέον δαπανηθεί πάνω από 50.000.000 ευρώ που αποτελούν δωρεά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του κόσμου. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του με μοναδικά μηχανήματα και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία με αυτή που λαμβάνουν τα παιδιά στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».

Pikrammenos.jpg
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος από την πλευρά του τόνισε «Κυρία Βαρδινογιάννη, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο εσάς, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για την πολύτιμη σας προσφορά. Και θα ήθελα κυρία Βαρδινογιάννη να σας συγχαρώ και για αυτό που μόλις ανακοινώσατε, ότι δηλαδή θα μεριμνήσετε έτσι ώστε να στηρίξετε γιατρούς και νοσηλευτές στο δύσκολο έργο που επιτελούν. Το νέο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που εγκαινιάζεται σήμερα, απευθύνεται στο 20%των παιδιών που δεν είναι δεκτικά στη συνηθισμένη θεραπεία. Όλοι μας θέλουμε με όλη μας την ψυχή να σφίξουμε τα παιδιά αυτά στην αγκαλιά μας και να δούμε να επιστρέφει το χαμόγελο στα χείλη τους».

Η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου

Η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου μίλησε με συγκίνηση για τη συνολική προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και μάλιστα ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτό το έργο και τους ανθρώπους του από κοντά και πως κάθε φορά που έρχεται νιώθει την αγάπη και τη ζεστασιά η οποία περιβάλλει όλο τον χώρο. «Το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι για όλους μας ένα μάθημα ζωής» ανέφερε
χαρακτηριστικά η κυρία Παυλοπούλου.

Kikilias.jpg
Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας


Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία της προσφορά τονίζοντας πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στηρίζοντας τον αγώνα του Συλλόγου κατά του παιδικού καρκίνου «ξέρετε, όταν τρέχει η τεχνολογία της υγείας μπροστά, ακολουθούν όλες οι εξελίξεις. Τα ποσοστά τα οποία έχετε επιτύχει στο νοσοκομείο με την αρωγή της «ΕΛΠΙΔΑΣ», είναι συγκλονιστικά, είναι εξαιρετικά. Αν υπάρχει δυνατότητα το τελευταίο κομμάτι αυτών των πολύ δύσκολων περιστατικών να μπορέσει να υπηρετηθεί μέσα από τις γονιδιακές θεραπείες και αυτό να γίνει στη χώρα μας, αυτή είναι και η πολιτική μας βούληση. Να υπάρχει τεχνογνωσία, στήριξη, πιστοποίηση, σωστή μέθοδος και πόροι, έτσι ώστε να καλύπτει η Ελλάδα σύντομα το σύνολο των αναγκών της, ακόμα και σε νόσους οι οποίες δεν έχουν μεγάλο επιπολασμό και άρα η ιατρική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει πολλά και πρέπει το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος και οι φορείς να τις καλύπτουν. Δεν είναι εφικτό πάντα. Ειδικά βγαίνοντας από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, μας δίνετε αυτήν την ευκαιρία κυρία Πρόεδρε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό. Σε ό,τι αναλογεί στο Υπουργείο Υγείας κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθειά σας. Θέλω να μείνει στη σκιά και όχι στα φώτα το Υπουργείο Υγείας και να φωτιστούν αυτοί εδώ οι άνθρωποι που κάνουν εξαιρετικό έργο και όλοι εσείς με τη μεγάλη αγάπη που περιβάλλετε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος από την πλευρά του τόνισε «θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που βρίσκομαι σήμερα εδώ και νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί πάνω από όλα είμαι γονιός, πατέρας δύο παιδιών. Και νιώθω ότι η Ελληνική Κοινωνία και ο Πολιτικός κόσμος σας χρωστάει ευγνωμοσύνη γιατί είναι σπουδαίο ότι σε αυτό τον τόπο πια τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να νοσηλευτούν».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του «άκουσα με προσοχή όλα τα στοιχεία. Μιλάμε για ένα έργο με ποσοστό επιτυχίας 80%. Σκεφτόμουν τι θα λέγαμε αν στην πολιτική ζωή του τόπου είχαμε μια επιτυχία 80%. Θα λέγαμε ότι κάτι είναι πολύ επιτυχημένο. Κι όμως εσείς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό της υγείας των παιδιών ,στοχεύετε στο 100% κι αυτό είναι σπουδαίο, τεράστιο. Κι όλοι εμείς σας ευχόμαστε να πετύχετε αυτόν το στόχο!».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης είπε «σήμερα μια συμπολίτισσα μας, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έδωσε την ελπίδα σε πολλά Ελληνόπουλα και μέσα από την δική της διαχρονική προσπάθεια δώρισε ζωή. Και σε αυτή την ελπίδα εμείς, σαν επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως σαν κοινωνία, υποκλινόμαστε και δηλώνουμε πως είμαστε πάντα εδώ».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης είπε «με αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, αισθάνομαι ότι τα λόγια είναι φτωχά αν και έχουμε τόσο πλούσια γλώσσα. Το μυστικό της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι αυτή η ασύλληπτη ενσυναίσθηση. Η ΕΛΠΙΔΑ αγκαλιάζει - συμφιλιώνει – ενώνει. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη γνωρίζει το κάθε παιδί με το μικρό του όνομα, τα μεγαλώνει, τα βαφτίζει και τα παντρεύει. Το λιγότερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να στεκόμαστε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις».

Αμέσως μετά ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας κύριος Ευγένιος Γουσέτης παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και ευχαρίστησε τον «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» για τη σπουδαία δωρεά «Όλες αυτές οι μελέτες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στα εργαστήρια με σκοπό την θεραπεία των ασθενών γίνονται σήμερα πραγματικότητα χάρη στο «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» που μας έδωσε αυτό που μας έλειπε. Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι πάντοτε στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια και αφουγκράζεται τις ανάγκες μας. Με τη δημιουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου με τόσο εξελιγμένα μηχανήματα είμαστε πλέον έτοιμοι να μπούμε σε καλύτερες μελέτες. Είμαστε εδώ! Το Νοσοκομείο μας πια είναι εφάμιλλο με άλλα κέντρα του εξωτερικού. Σήμερα αποκτήσαμε αυτό που μας έλειπε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Κικίλια για τη «θωράκιση» της χώρας

Σχετικές ειδήσεις