ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Βρούτσης: Απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους

Κορονοϊός – Βρούτσης: Απαγόρευση απολύσεων σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΑνακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης (18/03), με τον υπουργό Εργασίας να τονίζει από την πλευρά του ότι η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων θα είναι έμπρακτη.

Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης. «Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

«Ερχόμαστε για να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και αυτών που ανεστάλη η λειτουργία τους και αυτών που παραμένουν ανοιχτές» σημείωσε ο υπουργός.

«Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι» δήλωσε.

Έκανε μάλιστα λόγο για απογοητευτικά ως τραγικά στοιχεία στη μισθωτή απασχόληση επικαλούμενος το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Αν αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 15/3 έως 30/4 ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις, για όλο το διάστημα.

  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη στον ονομαστικό τους μισθό

Άνεργοι

  • Παράταση καταβολής:
  • τακτικής επιδόματος ανεργίας
  • του επιδόματος μακροχρονίων ανέργων και
  • του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

για 2 επιπλέον μήνες σε όλους όσοι το δικαίωμα επιδότησης λήγει την 31η Μαρτίου. Δηλαδή οι εν λόγω θα επιδοτηθούν μέχρι και 31 Μαϊου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι

  • Από Φεβρουάριο και για 3 μήνες αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Επιχειρήσεις και εργοδότες

  • Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
  • αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε Ταμεία για 3 μήνες σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού:

  • Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.
  • Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών ιατρού εργασίας και την άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και, ιδίως, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ

Καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα, η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης υλοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο αυτών οργανισμών».

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις. Η κρίση θα περάσει και στο τέλος θα νικήσουμε».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους - Ποιοι τη δικαιούνται

Θρίλερ στον Έβρο με τουρκικό drone - Τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ

Σχετικές ειδήσεις