ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς η χλωροκίνη δρα κατά του φονικού ιού

Κορονοϊός: Πώς η χλωροκίνη δρα κατά του φονικού ιού
(Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Συνεχίζεται ο αγώνας των επιστημόνων του κόσμου για την εύρεση εμβολίου και τη θεραπεία από τον κορονοϊό – Πώς η χλωροκίνη που είναι φάρμακο για την ελονοσία δρα κατά του ιού

Στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV μίλησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου όπου ανέφερε ότι η ουσία της χλωροκίνης θα παρασκευάζεται και στην χώρα μας.

Χθες, Πέμπτη εισήχθησαν στην χώρα περίπου πέντε τόνοι χλωροκίνης η οποία θα χορηγείται αυστηρά και μόνο σε νοσηλευόμενους. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ήταν για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης ουσίας αλλά και για το αν θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

«Είναι ένα παλιό φάρμακο και κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη θεραπεία της ελονοσίας. Μάλιστα, σκευάσματα που περιέχουν χλωροκίνη, όπως η τολαποκίνη και η τοξικοχλωροκίνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ερυθηματώδης λύκος. Κλινικές μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό έδειξαν ότι υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση σε μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ιάθηκαν. Η χλωροκίνη χορηγείται σε συνδυασμό με την αζυθρομικίνη. Είναι ένα ελπιδοφόρο θεραπευτικό σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φιλίπππου, σε σχετική ερώτηση για το αν η παρασκευή της συγκεκριμένης ουσίας έχει ξεκινήσει στη χώρα μας απάντησε θετικά τονίζοντας: «Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε τα πρώτα σκευάσματα στην αγορά. Η αγορά, τα νοσοκομεία και οι ανάγκες των ασθενών καλύπτονται από την χλωροκίνη που ήδη κυκλοφορεί υπό τη μορφή της υδροξυχλωροκίνης και της τουπλακινίνης. Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν λάβει την αγωγή που χρειάζεται».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το συγκεκριμένο φάρμακο θα κυκλοφορήσει στην αγορά υπογράμμισε πως «αυτό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ειδικοί όπως ο κ. Τσιόδρας και η κυρία Κοτανίδου συμφώνησαν ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται στους ανθρώπους που βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει παρενέργειες ενώ επηρεάζει την καρδιά και το συκώτι. Μάλιστα, χορηγείται για μία πάθηση που δεν ξέρουμε τι προκαλεί, καθώς το ανακαλύπτουμε καθημερινά. Σήμερα στον ΕΟΦ είχαμε αναφορές από ανθρώπους που προμηθεύτηκαν αυτοβούλως το φάρμακο και είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ιατρικά τεστ σημείωσε πως «υπάγονται στα λεγόμενα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα. Το καθεστώς που ισχύει στην Ε.Ε. είναι πώς κάθε προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα, εφόσον υπάρχει πάνω του το πιστοποιητικό ασφαλείας. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό αναφέρει ότι το προϊόν πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό» για να συμπληρώσει στην συνέχεια: «Επειδή μέχρι τώρα δεν έχουμε επαρκείς μελέτες που να μας δείχνουν πόσο ακριβείς είναι στη διάγνωση, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Δηλαδή, εάν κάποιος κάνει το τεστ και βγει θετικό θα επιβεβαιωθεί η διάγνωση με μία μοριακή εξέταση. Εάν όμως βγει αρνητικό ο άνθρωπος αυτός θα νοσεί, θα κυκλοφορεί ελεύθερα στο κοινωνικό περιβάλλον και δυνητικά θα αποτελεί μία "υγειονομική βόμβα" για την εξάπλωση του ιού. Γι' αυτό λοιπόν χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πρέπει να ακούμε τις γνώμες των ειδικών».

Ο κ. Φιλίππου υποστήριξε τέλος ότι ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει περιορισμός στη διακίνηση των φαρμάκων μεταξύ των χωρών. Εμείς καταφέραμε σε συνεργασία με την Unifarma να φέρουμε στην Ελλάδα τους πέντε τόνους και ξεκίνησε η παραγωγή του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει επάρκεια για τον Έλληνα ασθενή, ενώ υπάρχει πλήρης κάλυψη. Η φυσική πορεία του ιού στις διάφορες χώρες διαφοροποιείται. Αυτό το στοιχείο έχει να κάνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς, πού και πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις των εργαζομένων για τα 800 ευρώ

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Απίστευτο περιστατικό - Τον κατέδωσε η μητέρα του γιατί έσπασε την καραντίνα

Κορονοϊός: Σοκ - Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας που φοβάται το υπουργείο Υγείας έξαρση του ιού

Σχετικές ειδήσεις