ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Καθηγητής Καφετζής στο Newsbomb.gr: Θα ζούμε με την απειλή του φονικού ιού για 2 χρόνια

Κορονοϊός – Καθηγητής Καφετζής στο Newsbomb.gr: Θα ζούμε με την απειλή του φονικού ιού για 2 χρόνια
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr  ο κ. Καφετζής Δημήτριος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι μετά την σταδιακή άρση των μέτρων

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα», με συνεχείς συσκέψεις της κυβέρνησης στο Μαξίμου, έτσι ώστε να οριστοκοποιηθεί ο τρόπος της άρσης των μέτρων.

Ο κ. Καφετζής, σχολίασε τα σενάρια των τελικών αποφάσεων για την εκπόνηση του σχεδίου της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Newsbomb.gr υπάρχουν δύο εκτιμήσεις για την εικόνα του ιού στην χώρα μας. «Το πρώτο σενάριο - το οποίο είναι και το πιο αισιόδοξο - είναι ο ιός σε λίγο καιρό να μας εγκαταλείψει. Πρόκειται ωστόσο για ένα σενάριο που έχει μια πολύ μικρή πιθανότητα. Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο, είναι να ζήσουμε με αυτή την απειλή για τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια, μέχρις ότου να έχει βρεθεί το εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο για ευρεία χρήση.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επόμενη μέρα στην καθημερινότητά μας, η οποία όπως όλα δείχνουν είναι πιο κοντά από ποτέ, ο ίδιος επεσήμανε πως η συμβουλή του είναι να υπάρχει συστηματικός και ενδελεχής έλεγχος. «Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στην Ελλάδα, καθώς είναι ελάχιστοι σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κύπρος. Αν θέλουμε να αρθρούν σωστά τα μέτρα τότε χρειάζονται πολύ περισσότεροι συστηματικοί έλεγχοι.», τόνισε.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις συναθροίσεις, στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, αλλά και στα καφέ-εστιατόρια, ο ίδιος υπογράμμισε, πως και εδώ η λέξη κλειδί είναι ο έλεγχος. «Το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι πολύ δύσκολο, δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι πως θα πρέπει να ελέγχονται οι εργαζόμενοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτροπή μιας ραγδαίας εξάπλωσης του ιού.», σχολίασε ο κ. Καφετζής.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Bήμα προς βήμα το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η οικογένεια του 35χρονου - «Δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας»

Κορονοϊός - Σχολεία: Εισηγήσεις, «αγκάθια» και κρίσιμες ημερομηνίες - Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος σημείωσε ότι ο Covid-19 αποτελεί έναν άγραφο χάρτη ακόμη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε για τον ιό. «Πολύ συχνά γίνονται μικρομεταλλαγές του ιού, γεγονός που μας δείχνει οτι πολλά στοιχεία ακόμα μας είναι εντελώς άγνωστα. Είμαι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για τα σχολεία, ακριβώς γιατί δεν γνωρίζω τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση στην κοινωνία. Ίσως θα ήταν καλό να είχε επεκταθεί περαιτέρω το θέμα της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης», όπως επεσήμανε ο κ. Καφετζής Δημήτριος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαΐου 2020 - e-ΕΦΚΑ: Προσοχή! Από σήμερα οι πληρωμές - Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες