ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: 143 θάνατοι στην Ελλάδα - 8 νέα κρούσματα - 2.620 στο σύνολο

Κορονοϊός: 143 θάνατοι στην Ελλάδα - 8 νέα κρούσματα - 2.620 στο σύνολο
ap

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωής του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 143, εκ των οποίων 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα το Σάββατο (02/05) είναι 8 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.620. Από αυτά, 593 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.301 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 37 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 78.207 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα ξεκινούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό.

«Τα φάρμακα για την υπέρταση δεν αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από τον κορονοϊό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αυξημένη επίπτωση υπέρτασης που είχε παρατηρηθεί κατά το lockdown δεν οφειλόταν στη λήψη των αντιϋπερτασικών, αλλά στην πανδημία, η οποία έχει επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ειδικότερα εξαιτίας της αρχικής φημολογίας που υπήρχε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες ασθενείς, έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους λαμβάνουν σκευάσματα για την υπέρταση.

Οι τρεις μελέτες δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), γεγονός που τις καθιστά έγκυρες.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τη Δευτέρα (04/05)

Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.