ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: «Η επιδημία έχει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που βλέπουμε»

Μαγιορκίνης στο Newsbomb.gr: «Η επιδημία έχει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που βλέπουμε»

Κορονοϊός: Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία και τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ενώ τόνισε πως λόγω της κατάστασης με την αυξητική τάση των κρουσμάτων υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Η σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας ισχυροποιείται»

Η τροχιά της πανδημίας και ειδικά η χαλάρωση που παρατηρείται, οδήγησαν τους επιστήμονες και τις Αρχές στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους μαζικής συνάθροισης, πέρα από τα σούπερ μάρκετ, όπως εμπορικά καταστήματα και εμπορικά κέντρα χώρους λατρείας καθώς και κομμωτήρια.

«Η μάσκα είναι μονόδρομος σε κλειστούς χώρους» τόνισε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής. «Φυσικά, δεν εννοούμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι αλλά όταν ερχόμαστε σε επαφή με αγνώστους, όπου η απόσταση δεν μπορεί να είναι 2 μέτρα» διευκρίνισε.

Και μας έδωσε κάποια παραδείγματα: «Η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε εμπορικά καταστήματα, θρησκευτικούς χώρους ή σε μία συναυλία» υπογράμμισε.

Ακόμη φαίνεται πως εξετάζεται το σενάριο να επανέλθει το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας για πολίτες άνω των 65 ετών, από το φθινόπωρο, καθώς βασικό μέλημα είναι η προστασία των ηλικιωμένων από τον κορονοϊό.

«Ενώ είναι λογικό οι άνθρωποι άνω των 65 να προσέχουν περισσότερο. Εκτιμώ πως θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους».

Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι τα sms ή το να κλειδώσεις τους ηλικιωμένους μέσα δεν αρκεί και πιστεύει πως από τον Σεπτέμβριο για τους ηλικιωμένους θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί που κατά την άποψή του είναι απαραίτητο να υπάρξουν.

«Θα χρειαστεί ειδική βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες. και σίγουρα υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον . Δεν κλειδώνεις τους άνω των 65 και τους αφήνεις» τόνισε.

Μέσα σε μια εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 220 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Είναι δύσκολο να μειωθεί η επιδημική καμπύλη σε αυτή τη φάση . Αν όμως συνεχιστεί σε αυτά τα επίπεδα δεν θα υπάρξει θέμα. Ωστόσο η δυσκολία είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και να μην έχουμε άλλη αύξηση» τόνισε.

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί όχι μόνο από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι «ορφανά», γεγονός που υποδηλώνει υποβόσκουσα διασπορά του ιού.

Αναφορικά με τις πολλές περιπτώσεις «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα ο καθηγητής ανέφερε: «Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων δείχνει την έκταση και το μέγεθος της επιδημίας στην κοινότητα» επισήμανε . «Η επιδημία έχει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που βλέπουμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς για τις σκέψεις της κυβέρνησης να υπάρξει lock down στα beach bar και πανηγύρια ο καθηγητής είπε «Τα πανηγύρια έχουν ήδη απαγορευτεί. Θα πρέπει να επεκταθεί η απαγόρευση μέχρι τέλους του καλοκαιριού» εκτιμά.

«Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο»

«Αρχίζει ο ένας και δείχνει τον άλλο. Γιατί τα beach party και όχι τα club, γιατί τα club και όχι οι εκκλησίες» υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει να απαγορευτούν σε περιπτώσεις που δεν είναι ελεγχόμενα.

«Το να απαγορευτούν δεν γνωρίζω κατά πόσο θα είναι εφικτό, εκτιμώ πως θα πρέπει οι συναθροίσεις να γίνονται σε χώρους που να μπορούν να ελέγχουν. Με κάποιο μέτρο και αποστάσεις» ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: Προσοχή! Μην κάνετε αυτό το λάθος όταν φύγετε για διακοπές