ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σούπερ μάρκετ: Οι ώρες λειτουργίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός - Σούπερ μάρκετ: Οι ώρες λειτουργίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Διαφοροποιείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου το ωράριο των καταστημάτων λιανεμπορίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε, νέα σειρά μέτρων προστασίας για τον Νομό Αττικής με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η διαφοροποίηση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σούπερ μάρκετ: Τι ώρα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στις 10:00, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων, με τη χρήση μάσκας ακόμα και σε κλειστούς χώρους να καθίσταται υποχρεωτική.

Αυτά έχουν ως εξής:

Σε όλες τις συναυλίες μειώνεται η χωρητικότητα από 75% σε 50%. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, μόνο καθισμένοι, απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012) και οι κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 90041009 παύουν να λειτουργούν για 14 ημέρες.

Θερινά και χειμερινά σινεμά η πληρότητα μειώνεται στο 60% από 7% και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους θεατές στην είσοδο/έξοδο και στην παράσταση.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα) όπου δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου και υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

Λαϊκές αγορές: Χρήση μάσκας από παραγωγούς και καταναλωτές, συμμετοχή του 50% των πωλητών και τρία μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.

Ακόμα, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε πολίτες άνω των 65 ετών για γενική χρήση μάσκας και να αποφεύγουν χώρους υψηλής συνάθροισης.

Σούπερ μάρκετ: Το πρόστιμο για τους παραβάτες

Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 47421/25.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 3099) δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 23 έως και 26 και 28 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 47421/25.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Ο Ιανός «μαστιγώνει» την Κρήτη - Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος (pics+vids)