ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας: Φροντίδα για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας: Φροντίδα για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη

Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης σε άτομα με κινητική αναπηρία και με νοητική στέρηση. Ένα σημαντικό έργο για συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Βασιλική Νάκου, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλά για το κοινωνικό έργο που επιτελείται.

- Με ποιους τρόπους υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το έργο του;

Ο σκοπός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.) είναι να παρέχει υπηρεσίες φροντίδας ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης σε άτομα με κινητική αναπηρία και με νοητική στέρηση, αλλά και η λειτουργική, κοινωνική και επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των περιθαλπόμενων, καθώς και η λειτουργία εξω-ιδρυματικών δομών όπως ξενώνες αποκατάστασης και στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης μέσα στη κοινότητα.
Το Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. υλοποιεί θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, άθλησης και ψυχαγωγίας, εθελοντισμού, έρευνας και συμβουλευτικής ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Ο ρόλος μας περιλαμβάνει και τη στήριξη και προστασία των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, με την υλοποίηση προγράμματος υποκατάστασης της γονεϊκής φροντίδας μέσα από το θεσμό της Αναδοχής και Υιοθεσίας και την παροχή ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης ευπαθών παιδιών, νέων καθώς και των οικογενειών τους.

- Ποια ήταν η προτεραιότητα σας την περίοδο της πανδημίας, που εξακολουθούμε να βιώνουμε, προκειμένου μέχρι στιγμής να μην υπάρχουν κρούσματα μεταξύ των περιθαλπόμενων σας;

Μέριμνά μας είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Με ομοψυχία και την ακατάπαυστη προσφορά που διαχρονικά κάνει η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί με ενότητα, πειθαρχία και κυρίως αγάπη, ώστε μετά το τέλος αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας να σταθούμε όρθιοι, δυνατοί και νικητές. Οι άνθρωποι που απασχολούνται στα κέντρα πρόνοιας γνωρίζουν όσο κανείς άλλος την ανάγκη για βοήθεια αλλά και προσφορά και τα μεγαλύτερα εφόδιά τους είναι το μεράκι, η αγάπη και το καθήκον απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και την πατρίδα.
Με πρωτοβουλία μου ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα που ράψαμε μάσκες πολλαπλών χρήσεων για τις ανάγκες του Κέντρου μας, αλλά και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο, Δήμων, Αστυνομικών τμημάτων, Καταστημάτων Κράτησης (φυλακών), ομάδων Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλονίκης, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α.

- Ποιο σχέδιο θέσατε σε εφαρμογή την περίοδο της πανδημίας στις δομές και στα παραρτήματα του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ.;

Από πολύ νωρίς αντιλήφθηκα μαζί με την υπόλοιπη διοίκηση του Κέντρου και τους συνεργάτες μου την ανάγκη να δράσουμε προληπτικά, προκειμένου να μην χρειαστεί να επέμβουμε κατασταλτικά στην περίπτωση που είχαμε κάποιο κρούσμα Covid-19 μεταξύ των περιθαλπόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό σας αναφέρω εντελώς ενδεικτικά και με χρονολογική σειρά ότι παρασχέθηκαν σε όλο το προσωπικό του Κέντρου οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και δόθηκε εντολή καθημερινής θερμομέτρησης υπαλλήλων και περιθαλπόμενων και καταγραφή σε ειδικό βιβλίο των μετρήσεων.

Από τις αρχές Μαρτίου άρχισαν να κατασκευάζονται οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες από το ραφείο του Τομέα Ανοικτής Φροντίδας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και Ημερήσιας φροντίδας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.
Διανεμήθηκε ικανή ποσότητα αντισηπτικών και μασκών μιας χρήσεως σε όλους τους χώρους, ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, υπήρξε απαγόρευση επισκεπτηρίου, αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων δημιουργικής και ημερήσιας απασχόλησης και των μαθημάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, χορηγήθηκαν άδειες ειδικού σκοπού, ορίστηκε ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσης και αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού covid-19 και δόθηκε η δυνατότητα τηλεργασίας στους υπαλλήλους που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο και η έλευση τους στα παραρτήματα γινόταν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η είσοδος σε όλα τα παραρτήματα μας πραγματοποιείται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και δημιουργήθηκαν επιπλέον δωμάτια για ύποπτα κρούσματα στα παραρτήματα του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ..

Υφίστανται πολλά ακόμη μέτρα και οδηγίες που έχουν γίνει πράξη στα παραρτήματα και στις δομές μας, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την «εισβολή» του Covid-19, ενώ αξίζει να σημειώσω πως με μεγάλη προσοχή λειτουργήσαμε ακόμη και την καλοκαιρινή κατασκήνωση μας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Συνολικά η κατασκήνωση φιλοξένησε περίπου 600 περιθαλπόμενους από όλα τα παραρτήματα του Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. και 200 ωφελούμενους λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον Covid-19. Στόχος μας είναι να καταστεί η κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς πρότυπη σε όλη την Ελλάδα για άτομα με χρόνιες παθήσεις και ΑμεΑ.

- Αναπτύξατε δραστηριότητα ως Κέντρο και στο πεδίο της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών;

Η ευχή “μία οικογένεια για κάθε παιδί” διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο τον Δεκέμβριο του 2019 και αποτελεί το επίκεντρο μιας πολιτικής, η οποία έχει σκοπό όλα τα παιδιά να βρουν μια αγκαλιά, να τους δοθεί αγάπη και φροντίδα εξατομικευμένη και όχι ιδρυματική.

Πρώτο το Κ.Κ.Π.Π.Κ.Μ. ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για υποψήφιους θετούς γονείς, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταχώρηση τους στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, προκειμένου να γίνει η σύνδεση- συνταίριασμα τους με ένα παιδί.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2020 ξεκίνησε η ψηφιακή σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς και πραγματοποιήθηκαν ήδη 202 προτάσεις σύνδεσης παιδιών που παρέμεναν χωρίς λόγο σε ιδρύματα.

Το έργο αυτό είναι εξόχως σημαντικό. Για τα παιδιά και για όλη την κοινωνία. Δεν είναι ένα έργο από αυτά που έχουν “κουτάκια”, “στόχους” και “αποτελέσματα”.
Είναι πρωτίστως ένα έργο αγάπης, ευαισθησίας και προσφοράς για να μπορούν οι πιο αθώες ψυχές, τα παιδιά, να βρουν τον δρόμο τους και να ενταχθούν σε μία οικογένεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr