ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Τι ισχύει για τους πολίτες

Χίος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Τι ισχύει για τους πολίτες
Politischios.gr

Μετά τον φονικό σεισμό των 6.7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί, αποφασίστηκε η κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30/10/2020 και ώρα 19:45 για την εκτίμηση των συνεπειών του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε σήμερα στις 13:52.

Αποφασίστηκε ομόφωνα:

  1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε οικίες, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

  2. Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου (επί της οδού Δημοκρατίας 2, ισόγειο κεντρικού δημαρχείο), είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Συστήνουμε στους δημότες να επιδείξουν ψυχραιμία γιατί πιθανότατα να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

  • Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.

  • Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.

  • Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.

  • Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.

Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID 19 να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού (https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα νέα μέτρα - Lockdown σε εστίαση, γυμναστήρια και περιορισμός κυκλοφορίας