ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τη λήξη του lockdown - Δείτε το ΦΕΚ

Κορονοϊός: Όλα τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τη λήξη του lockdown - Δείτε το ΦΕΚ

 Lockdown: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν για το lockdown που θα ισχύσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Στις συνολικά 64 σελίδες περιγράφονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των καταστημάτων, τις μετακινήσεις, τη λειτουργία των χώρων λατρείας, τον αθλητισμό κτλ.

Το ΦΕΚ περιλαμβάνει επίσης παραρτήματα τα οποία αφορούν:

  • τη λειτουργία των γηροκομείων
  • τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών
  • τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων
  • τις αεροπορικές μετακινήσεις
  • τους χώρους λατρείας
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ

Από τις 6 το πρωί λοιπόν και για 3 εβδομάδες τέθηκε σε ισχύ μία οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα με στόχο τον περιορισμό της γρήγορης εξάπλωσης του ιού που χαρακτηρίζει αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η διαδικασία αυτή μοιάζει σημαντικά με αυτή της άνοιξης με δύο βασικές διαφορές:

  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
  • Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλε-εκπαίδευση.

Μετακινήσεις:

Όπως και την άνοιξη, από σήμερα Σάββατο 7/11 και για 3 εβδομάδες ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Ενώ για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Δυσάρεστη έκπληξη για όσους έφυγαν από την Αθήνα - Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα