ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχει κανένα Lockdown! Όλοι στους δρόμους κι ο κορονοϊός... αλωνίζει (pics)

Δεν υπάρχει κανένα Lockdown! Όλοι στους δρόμους κι ο κορονοϊός... αλωνίζει (pics)
Ένα SMS, ένα χαρτί και... όλοι έξω
Newsbomb.gr

Ένα SMS, ένα χαρτί και... όλοι έξω! Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο πως όλοι πια παραδέχονται ότι αυτή η μορφή του Lockdown έχει αποτύχει παταγωδώς, ίσως τα χειρότερα είναι μπροστά.

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι από τις 7 Νοεμβρίου υπάρχουν οι απαγορεύσεις και τα μέτρα, φαίνεται πως το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. Οι ειδικοί προσπαθούν να δώσουν τις εξηγήσεις τους για το γιατί συνέβη αυτό, πλην όμως είναι πλέον παραδοχή όλων ότι η συγκεκριμένη μορφή lockdown δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του Μαρτίου και, δυστυχώς, απέτυχε.

Με τον Νοέμβριο να έχει αποδειχθεί ο πιο θανατηφόρος μήνας της πανδημίας και το σύστημα υγείας να είναι στα «κόκκινα» εδώ και συνεχόμενες εβδομάδες, θα περίμενε κανείς μια πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων, αν όχι και τη λήψη ακόμα πιο σκληρών αποφάσεων, για να περιοριστεί η έξαρση του κορονοϊού. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε καμία περίπτωση, ενώ με την πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται οι περισσότεροι προσπαθούν τρόπους να βγουν από το σπίτι. Χωρίς να παρίσταται απόλυτη ανάγκη, όπως είναι το σωστό να συμβαίνει.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που φτάνουν στο Newsbomb.gr από διάφορες περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο, όπου ο κόσμος βγαίνει μαζικά στους δρόμους. Είτε με τα οχήματά τους, είτε πεζοί, οι πολίτες με ένα SMS για… άθληση ή για επίσκεψη σε φαρμακείο και σούπερ μάρκετ γεμίζουν τα πάρκα και τις πλατείες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία – επί της ουσίας – σοβαρή εφαρμογή lockdown.

Κατανοώντας, βέβαια, την κόπωση της κοινωνίας λόγω όλων όσων συμβεί σε κάθε επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, είναι λογικό να θέλει κανείς να αποφύγει εκ νέου τον εγκλεισμό. Για αυτό έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, κάτι που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο. Με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν επαρκούν, ενώ δεν τηρούνται και σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστήμονες επιμένουν πως υπάρχει ο φόβος να επανέλθει ο κορονοϊός με ένα τρίτο, κατά πολύ χειρότερο, κύμα.

lockdown8.jpg
Όλοι... στους δρόμουςNewsbomb.gr

«Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει και τρίτο κύμα στην πανδημία, θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας για να αντέξει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στο Newsbomb.gr η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Περιμένουμε να βελτιωθεί η εικόνα, πρέπει να συμβεί αυτό με τα μέτρα που έχουν παρθεί. Η κοινωνία έχει κουραστεί από τα μέτρα, δεν μπορούμε να πορευόμαστε έτσι συνέχεια. Βλέπω κι εγώ κίνηση στους δρόμους, αλλά ο κόσμος πάει και στις δουλειές του κι ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα δουλειές», ανέφερε σε δική του τοποθέτηση ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, σχολίασε πως «μια παράμετρος που πρέπει να μετρηθεί είναι η κινητικότητα και αυτά τα πράγματα πρέπει να σταθμιστούν. Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα όταν πάει κάποιος να ψωνίσει. Εγώ θα έλεγα να μην ανοίξει τίποτα, αλλά εγώ έχω μια θεώρηση περισσότερο από πλευράς δημόσιας υγείας» ενισχύοντας την άποψη πως το lockdown επί της ουσίας δεν έχει λειτουργήσει κι ίσως το μέλλον να αποδειχθεί δυσοίωνο αν δεν υπάρξει τεράστια προσοχή σε κάθε κίνηση.

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον