ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αύριο φτάνουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα - Τι ακολουθεί - Μήνυμα ελπίδας σε όλη την ΕΕ

Κορονοϊός: Αύριο φτάνουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα - Τι ακολουθεί - Μήνυμα ελπίδας σε όλη την ΕΕ
AP IMAGES

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό της πρώτης παρτίδας εμβολίων στη χώρα μας. Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Μήνυμα ελπίδας για όλη την Ευρώπη από την πρόεδρο της Κομισιόν.

Τη Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας η πρώτη παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/BioNTech με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν αμέσως μετά, στις 27 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη δόση θα περιλαμβάνει 9.750 δόσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Ως το τέλος Ιανουαρίου, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα έχουν παραδοθεί στη χώρα μας 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο -αφού λάβουν έγκριση- και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

Με ποια σειρά θα γίνουν οι εμβολιασμοί - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Ως εκ τούτου, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιχείρηση «Ελευθερία», οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου.

Ήδη μάλιστα, η πλατφόρμα emvolio.gov.gr είναι σε λειτουργία και οι πολίτες μπορούν αντλούν πληροφορίες.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια.

Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Υπό στενή αστυνομική επιτήρηση η επιχείρηση μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη

Υπό υψηλή αστυνομική επιρηση διεξάγεται ήδη η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer-BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

Μήνυμα ελπίδας από την πρόεδρο της Κομισιόν

Μήνυμα ελπίδας ότι «μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό» έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Φέτος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Αλλά σήμερα το μήνυμά μου είναι αυτό της ελπίδας: μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό. Σε μόλις δύο ημέρες, ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ. Μόνο όταν εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παίρνουμε πίσω τις κανονικές ζωές μας. Μέχρι τότε, να μείνετε ασφαλείς. Καλά Χριστούγεννα».

«Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Συντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία», είχε δηλώσει νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εισήγηση - «βόμβα» σε Μητσοτάκη: «Παράταση του lockdown σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο και… βλέπουμε»