ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για το άνοιγμα - Τον Μάρτιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα

Σχολεία: «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για το άνοιγμα - Τον Μάρτιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα
Intime News

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κορονοϊού στην Ελλάδα, έκρουσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμμένοντας στην άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς» δήλωσε αρχικά.

Αφού τόνισε, δε, πως βάσει της εμπειρίας από το πρώτο κύμα, το άνοιγμα των σχολείων έφερε αύξηση στα κρούσματα λόγω της αύξησης κατά 10% στις επαφές, πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ότι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά συνέβη δύο - τρεις ημέρες νωρίτερα».

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα μπαμ δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.

Δεν δίστασε μάλιστα να προβλέψει έκρηξη των κρουσμάτων, σε περίπτωση που ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι «να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown».

«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό - Επιστρέφουν οι Γάλλοι: Belh@rra με La Fayette ή Fremm και πρόταση... έκπληξη!