ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Κοζάνη: Ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα

Κορονοϊός - Κοζάνη: Ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα

Κορονοϊός: Την παρέμβαση του εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κασαπίδης επιβεβαίωσε τα όσα κατήγγειλαν οι φορείς της περιοχής σχετικά με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη (12/1), επισημαίνοντας ότι συνολικά τα 31 που δηλώθηκαν επιπλέον ήταν από δείγματα που είχαν ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε ετεροχρονισμένη ανακοίνωση κατά τουλάχιστον δύο μήνες από τον κεντρικό ΕΟΔΥ.

Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως θα πρέπει να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να διερευνηθεί ποιος ευθύνεται για την κατάσταση και τι επιπτώσεις είχε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αλλά και στη λήψη αποφάσεων για τα περιοριστικά μέτρα. «Πρόκειται για θέμα που σχετίζεται όχι μόνο με τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αλλά και με την περιουσία και την οικονομική ζωή ειδικά της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που έχει τρωθεί σοβαρά», τόνισε ο περιφερειάρχης.

59 τα ετεροχρονισμένα κρούσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Χαρίσιος Γκοβερδάρος, συνολικά δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα 59 κρούσματα από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όλα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και κυρίως στον δήμο Εορδαίας και συγκεκριμένα: στις 12 Ιανουαρίου 31 επιπλέον νέα κρούσματα, στις 11/1 άλλα 19 κρούσματα μόνο στην ΠΕ Κοζάνης και άλλα εννέα διασπαρμένα που δηλώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε, έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ για τον ετεροχρονισμό αυτόν και δεν θα τα λάβει υπόψη του στα μελλοντικά σενάρια.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης τα κρούσματα που δεν δηλώνονταν στην ώρα τους σχετίζονται με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο και με μια συνεργασία που είχε συνάψει με ιδιωτικό εργαστήριο. «Φαίνεται πως τα κρούσματα αυτά, όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούνταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά δεν επηρέαζαν τον αριθμό των βεβαιωμένων κρουσμάτων ως προς τη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι, εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που γινόταν η διάγνωση, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα είτε της ιχνηλάτησης, είτε του περιορισμού των συμπολιτών μας αυτών, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται ότι δημιούργησε μία περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου», ανέφερε ο κ. Κασαπίδης. Και πρόσθεσε ότι «εξαιτίας της σοβαρής αμέλειας κάποιων» φαίνεται πως επηρεάστηκε η απόφαση για παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο τοπικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τόνισε ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει ποια κρούσματα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κεντρικά, ωστόσο η μεγάλη απόκλιση των τελευταίων ημερών από την τοπική ιχνηλάτηση προκάλεσε εντύπωση κι έτσι επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για ετεροχρονισμένη δήλωση κρουσμάτων. «Πρόκειται για παραποίηση της εικόνας», τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η εικόνα αυτή δεν θα παίξει τον παραμικρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, γιατί αναγράφεται η ημερομηνία που έχει ληφθεί το δείγμα, οπότε αυτά που ανακοινώθηκαν και δεν θεωρούνται ενεργά κρούσματα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή η μη έγκαιρη καταγραφή κρουσμάτων να δημιούργησε πρόβλημα.

Να αποκατασταθεί η τάξη

Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως η περιφερειακή αρχή προτίθεται να αναδείξει το θέμα στα αρμόδια υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Θα απαιτήσουμε και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας και την τυχόν απόδοση ευθυνών, όπου κι αν εντοπίζονται», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι θα ζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του μηχανισμού υγείας της περιοχής, με την αυτονόμηση της περιφέρειας από την 3η ΥΠΕ με παρουσία στην περιοχή ενός εκ των αντιπροέδρων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όπως είπε, θα ζητήσει την ίδρυση και λειτουργία ενός περιφερειακού ιατρείου του ΕΟΔΥ και την αναβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων.

Με πληροφορίες από voria.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός -Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Πότε θα «ντυθεί στα λευκά» η Αττική- Φτάνει 2ο κύμα κακοκαιρίας