ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση στο Δαμάσι: Δάκρυσε ο διευθυντής του σχολείου - Γκρεμίζεται μετά τον σεισμό της Ελασσόνας

Συγκίνηση στο Δαμάσι: Δάκρυσε ο διευθυντής του σχολείου - Γκρεμίζεται μετά τον σεισμό της Ελασσόνας

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στο Δαμάσι έξω από το δημοτικό σχολείο της περιοχής που υπέστη σημαντικές ζημιές μετά τον σεισμό της Ελασσόνας.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος χτύπησε με δάκρυα στα μάτια το τελευταίο κουδούνι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι της περιοχής – και κυρίως οι μαθητές – συγκεντρώθηκαν έξω από το προαύλειο και κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους όσα εξελίσσονται στον χώρο που παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους έως τον σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Όπως είχε πει ο Γρηγόρης Λέτσιος στον απεσταλμένο του Newsbomb.gr, τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης ώρας των μαθημάτων.

«Ήμασταν μέσα στις τάξεις, ήταν στο τέλος της 5ης ώρας όταν άρχισε η γη να τρέμει σε βαθμό που δεν μπορούσες να σταθείς όρθιος. Εγώ ήμουν στο γραφείο μου και όταν άρχισε να τρέμει η γη και να κουνιέται το κτήριο συθέμελα σκέφτηκα μαθητές και συναδέλφους» ξεκίνησε την περιγραφή ο κ. Λέτσιος.

«Έτρεξα στον πρώτο όροφο, αντικείμενα να πέφτουν, ψευδοροφές να έχουν πέσει και κλάματα από τους μαθητές. Επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι από τη σκόνη που είχε σηκωθεί» συνέχισε την περιγραφή των δραματικών στιγμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα παιδιά εφάρμοσαν απόλυτα το σχέδιο γιατί είχαμε κάνει ασκήσεις» προσθέτοντας ότι «το ευτύχημα ήταν ότι λόγω κορονοϊού τα παιδιά είχαν το καθένα το δικό του θρανίο και μπόρεσε να προστατευτεί καλύτερα».

«Ήταν σαν την κόλαση του Δάντη» περιέγραψε ο κ. Λέτσιος.

Συνεχίζοντας την περιγραφή για το τι ακολούθησε τον σεισμό των 6 Ρίχτερ πρόσθεσε ότι «με το που σταμάτησε να κουνάει βρέθηκα επάνω, τους ηρέμησα τους μαθητές από τις φωνές και τους είπα να βγουν έξω με τους δασκάλους».

Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, μια μαθήτρια έμεινε πίσω λόγω του σοκ που υπέστη: «Μπήκα στις τάξεις και έψαξα μήπως είχε μείνει πίσω κάποιο παιδί. Μια μαθήτρια της 6ης δημοτικού παρέμεινε στη θέση της από το σοκ. Την ηρέμησα και βγήκαμε έξω μαζί».

«Στη συνέχεια μετρηθήκαμε και ήμασταν όλοι παρόντες» κατέληξε την περιγραφή του ο κ. Λέτσιος.

Η ιστορία του σχολείου

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας βρίσκεται το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας. (…)».

Για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή όμως συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.

Το σχολείο στο Δαμάσι

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές.

Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου.

Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοτανίδου: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον δρόμο – Η κούραση μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις