ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Βαριά η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κρούσματα σήμερα: Βαριά η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής - Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αγωνία για τα σημερινά κρούσματα που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ

Στα ύψη βρίσκεται ο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την επικράτεια, με την Αττική να αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς οι καθημερινές μολύνσεις παρά το locdown μηνών, δεν φαίνεται να έχει φρενάρει την ορμή της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ανησυχία τόσο των λοιμωξιολόγων όσο και των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου λειτουργούν κάτω από τρομακτική πίεση. Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε και τα λόγια του, Βασίλη Κικίλια, κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, κατά την οποία ανέφερε ότι κάθε μέρα τα περιστατικά COVID είναι σαν να γεμίζουν ένα μεσαίο νοσοκομείο.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται πως είναι ακόμα μακριά το άνοιγμα της αγοράς αλλά και διάφορων κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τους λοιμωξιολόγους την ίδια ώρα να καλούν τον κόσμο να κάνει υπομονή με τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 2.633 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια μόνο στην Αττική εντοπίζονται 1.322 μολύνσεις με την Αθήνα να αποτελεί το κέντρο της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική 161
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 163
  • Δυτική Αττική 73
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 220
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 332
  • Νησιά 22
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 118
  • Πειραιάς 233

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 283, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός και στην Αχαΐα με 84 νέες μολύνσεις.

Συνάντηση Κικίλια - Πατούλη για την Αττική

Η βαριά επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, αλλά και ο περαιτέρω συντονισμός των δράσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε για τη σταθερή παρουσία της περιφέρειας στην εθνική μάχη, με στοχευμένες δράσεις και έμφαση στην πρόληψη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την περιφέρεια για την σημαντική συμβολή της, τονίζοντας πως μόνο με συστράτευση δυνάμεων και ενότητα, είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία της διενέργειας των rapid test και των μοριακών ελέγχων από τα κλιμάκια της περιφέρειας και του ΙΣΑ, τα οποία σήμερα ολοκληρώνουν μία εβδομάδα από την έναρξη της δράσης, έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες τεστ σε εργαζόμενους και πολίτες διαφόρων περιοχών της Αττικής. Η δράση, διάρκειας ενός μήνα, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχει βασικό στόχο, όπως ανέφερε, την επιτάχυνση των ιχνηλατήσεων, προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.

Επίσης, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ενθαρρυντική την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, μετά και τη σχετική επιστολή-πρόσκληση που τους απέστειλε ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Σ΄ αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Είμαστε όλοι παρόντες για να συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε προκειμένου να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα απ΄ αυτή την περιπέτεια» σημείωσε.

Νοσεί βαριά και η Θεσσαλονίκη

Στα διαγράμματα που παρουσιάστηκαν σήμερα αποτυπώνεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου, όσο και με τα τέλη του ίδιου μήνα, στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, μετά την κορύφωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

– αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,

– αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

«Δυστυχώς, η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινωνία μετατρέπεται πλέον σε αγωνία. Η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοτανίδου: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον δρόμο – Η κούραση μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις