ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου:«Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!» από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας-Μίλησε και στα ελληνικά

25η Μαρτίου:«Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!» από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας-Μίλησε και στα ελληνικά

Σε…ελληνικό παλμό ολόκληρη Αυστραλία τιμά τη 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 με πληθώρα εκδηλώσεων και μηνυμάτων.

Οι καλές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, χάρη και στη δυναμική παρουσία της παροικίας, επανήλθαν στο προσκήνιο με αφορμή την εθνική επέτειο της Ελλάδας.


Με ανάρτησή του στο Twitter ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες και απηύθυνε χαιρετισμό στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


«Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας Ελλάδα! Καθώς γιορτάζετε τα 200 χρόνια ενός απίστευτου ταξιδιού, η Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, περήφανα, θα συμμετέχει στους εορτασμούς σας», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας εικόνες από τις σημαίες της Ελλάδας και της Αυστραλίας. «Έκλεισε» δε τον χαιρετισμό του με τον στίχο από τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!».

Μέσω Facebook, απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους απανταχού Έλληνες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Πόσο ωραίοι (άνθρωποι) είναι οι Έλληνες! Ώπα! Θα λέγατε…
Και πόσο υπέροχη είναι αυτή η επέτειος, δύο αιώνες από τη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ένα κεφάλαιο στην επική ιστορία εντός περήφανου λαού και ενός αρχαίου τόπου.
Η Ελλάδα έχει προσφέρει τόσα πολλά στον κόσμο: Τη σοφία των αρχαίων σας, τους μύθους των θεών σας και των ηρώων σας, το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά.

Την πρώτη αυγή της Δημοκρατίας, που μοιράζονται τώρα τόσο πολλοί ανά την Υφήλιο.
Γιορτάζουμε την ομορφιά του τόπου σας και το πνεύμα των ανθρώπων σας, ειδικά εδώ στην Αυστραλία.
Είμαστε ευλογημένοι από την παρουσία μίας τεράστιας Ελληνικής Διασποράς, ανθρώπων που έχουν προσφέρει ενέργεια και ενθουσιασμό με τη νέα τους ζωή σε έναν νέο τόπο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μόρισον στη μεγάλη επιρροή της Ελλάδας και των ομογενών, σε όλη την Αυστραλία και τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται μία ιστορία και μία κοινή διαδρομή.
Μοιραζόμαστε μία κληρονομιά, πρόσθεσε, αναφέροντας:
«Σταθήκαμε ο ένας στο πλευρό του άλλου σε μεγάλες μάχες.

Αναζητούμε τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη στον κόσμο σήμερα. Οι δεσμοί αίματος και φιλίας μας έχουν ενώσει ανά τις γενιές» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο και για μία υπέροχη προσωπική φιλία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δήλωσε:
« Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω με τους ανθρώπους της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά τον κόσμο καθώς γιορτάζετε αυτό το ορόσημο στην ιστορία του έθνους σας»

Να έχετε μία χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας.

«Ζήτω η Ελλάς!», είπε στα Ελληνικά.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας , μίλησε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στη Βουλή κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στο καθιερωμένο Question Time.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε