ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος εστιατόρων Αττικής στο Newsbomb.gr: Να «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση το ΕΣΠΑ για την εστίαση

Εστίαση
InTime

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για την επαναλειτουργία της εστίασης από τις 3 Μαΐου και τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για να βρεθούν όλες στη γραμμή της επανεκκίνησης.

Με ανακούφιση αλλά και άγχος, για το πώς θα βρεθούν στη γραμμή της επανεκκίνησης, υποδέχθηκαν οι επιχειρηματίες της εστίασης τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου τους από τις 3 Μαΐου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ), Γιάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το γεγονός ότι η εστίαση θα… σηκώσει ρολά, και όπως τόνισε το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το οικονομικό σκέλος.

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στο «ξεκλείδωμα» του χρηματοδοτικού προγράμματος που έχει ανακοινώσει μέσω ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να βοηθηθούν όλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης και να καταφέρουν να είναι στη γραμμή της επανεκκίνησης.

«Επιτέλους επικράτησε η λογική, δόθηκε μια ημερομηνία για να λειτουργήσει η εστίαση μετά από επτά μήνες που είμαστε κλειστά. Θα γίνει προσπάθεια έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες να βρεθούν στην επανεκκίνηση, να ετοιμάσουν τα μαγαζιά τους και να μπούμε σε μια κανονικότητα», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΕΕΕΣΑ.

«Ελπίζουμε μετά το καλοκαίρι, να μην έρθει ο Νοέμβριος και κλείσουμε πάλι τις επιχειρήσεις μας. Θα πρέπει οτιδήποτε ανακοινωθεί, από εδώ και πέρα να το τηρήσουμε υπεύθυνα και εμείς και η κυβέρνηση. Να μην μπούμε πάλι στη λογική του «ακορντεόν» καθώς είδαμε πως δεν λειτούργησε», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κατάσταση των επιχειρήσεων της εστίασης, ο κ. Δαβερώνης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή τα οικονομικά προβλήματα για τον κλάδο μας είναι τεράστια. Έχουν αρχίσει και γίνονται επικίνδυνα για τις επιχειρήσεις μας και θέλουμε να λειτουργήσουμε ξανά χωρίς να έχουμε το «άνοιξε – κλείσε» που είδαμε το προηγούμενο διάστημα».

Επίσης, τόνισε ότι: «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε στην προκειμένη περίπτωση να «ξεκλειδώσει» το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, που αφορά στο ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση των καταστημάτων της εστίασης. Οι επαγγελματίες μετά από επτά μήνες έχουν μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι σαν ένα δάνειο. Δεν υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσουν ξανά».

Γιάννης Δαβερώνης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνηςrpn.gr

«Θα πρέπει άμεσα, τις επόμενες ημέρες ή αν είναι δυνατό ακόμα και σήμερα, να ανοίξει η πλατφόρμα για να κάνουμε τις αιτήσεις και να πάρουμε τα χρήματα. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με δανεικά. Θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός του χρηματοδοτικού εργαλείου που έχει ανακοινωθεί, με την ημερομηνία που ήταν το πρώτο βήμα, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε κανονικά τις επιχειρήσεις μας», σχολίασε στη συνέχεια.

Ο κ. Δαβερώνης επεσήμανε ακόμα ότι: «Εμείς από την πλευρά μας σαν επιχειρηματίες της εστίασης, θα αρχίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα, θα έχουμε τα καταστήματά μας ασφαλή. Θα πρέπει να εξειδικεύσουμε το πώς θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση, να δούμε το οικονομικό σκέλος. Είναι κάτι που μας ανησυχεί. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση επιχειρήσεις που έχουν χρόνια στον κλάδο της εστίασης να μην βρεθούν σε αυτή τη γραμμή επανεκκίνησης. Οι επτά μήνες είναι πάρα πολλοί, το περασμένο καλοκαίρι που ήμασταν ανοικτά υπολειτουργήσαμε, δεν μας έδωσε κάτι για να μπορούμε τώρα χωρίς βοήθεια να ξεκινήσουμε πάλι. Η ημερομηνία που ανακοινώθηκε είναι κάτι θετικό, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί το οικονομικό σκέλος».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΕΣΑ, τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία λέγοντας: «Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς από την πλευρά μας θα αφουγκραστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες τα εστίασης. Παραμένουμε αισιόδοξοι, θεωρώ ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε όλοι και πάλι τα καταστήματά μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.