ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο – Κορονοϊός: «Όλοι ήξεραν – είχα ζητήσει ενίσχυση», λέει ο διοικητής Νοσοκομείου

Αγρίνιο – Κορονοϊός: «Όλοι ήξεραν – είχα ζητήσει ενίσχυση», λέει ο διοικητής Νοσοκομείου

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Μετά το «τελεσίγραφο» που έλαβε από τον αναπληρωτή υπ. Υγείας του, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, κ. Ανδρέας Τσώλης σήμερα το μεσημέρι κοινοποίησε την παραίτησή του στο Υπουργείο Υγείας

H σφοδρή αντιπαράθεση που έχει προκληθεί με αφορμή τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου, στη σκιά των αποκαλύψεων για σχεδόν 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Covid, οδήγησε τελικώς στην παραίτηση του διοικητή Ανδρέα Τσώλη.

Η αποχώρησή του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, με τον ίδιο να απαντά πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ πως όλοι γνώριζαν για τα προβλήματα, αλλά και για τους θανάτους από κορονοϊό, που διαρκώς αυξάνονταν το τελευταίο διάστημα.

«Ο ανώτερός μου ήξερε, γνώριζε.Όλα τα SMS με τους θανάτους, ό,τι παίρνω εγώ, παίρνει και ο κ. Καρβέλης. Είναι δυνατόν ένας διοικητής νοσοκομείου να μη συζητάει το οποιοδήποτε πρόβλημα που προέκυψε με την πανδημία, με την υγειονομική περιφέρεια; Πόσο χαζός μπορεί να είναι;» σημείωσε μιλώντας στο OPEN.

Στη συνέχεια, απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, ο οποίος είχε σημειώσει πως «ουδέποτε το νοσοκομείο ζήτησε τη βοήθεια εξιδεικευμένων επιστημόνων για να έρθουν να συνδράμουν», απάντησε πως ζητούσε πάντα ενίσχυση:«Στη ΜΕΘ εργάζονταν πέντε γιατροί, εκ των οποίων η μία που διορίστηκε ήταν επικουρική σε εμάς χωρίς καμία εξειδίκευση. Πάντα ζητάγαμε ενίσχυση. Και στην παθολογική κλινική. Όχι τώρα επί Covid, και παλιά».

«Εχω τη συνείδησή μου καθαρή»

Ο Ανδρέας Τσώλης υποστηρίζει ότι παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας, όχι επειδή αποδέχεται την αδράνεια που του καταλογίζεται, ενώ επισημαίνει πως για τους μαζικούς θανάτους, ζητούσε και λάμβανε απαντήσεις από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Όταν σε διαβεβαιώνει ότι έχει εγκεφαλικό, είχε σακχαρώδη διαβήτη, με ποια αιτιολογία θα έπρεπε εγώ, ως μη ειδικός, να υποψιαστώ, να κινήσω διαδικασίες για τη ΜΕΘ; Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, αποδεικνύονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και ό,τι έχει ζητηθεί υπάρχει εγγράφως...», υποστήριξε μιλώντας στο OPEN.

Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει: «Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, μην αποδεχόμενος την αναίτια προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών εναντίον μου, παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη δοθεί εντολή, για τη διενέργεια έρευνας για το νοσοκομείο Αγρινίου και τη Δευτέρα κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας θα βρεθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Κοντοζαμάνης: Αποπομπή του διοικητή εάν δεν υπέβαλε παραίτηση

Νωρίτερα το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πάτρα, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, σημείωσε: «Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νοσοκομείο Αγρινίου κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) έτσι ώστε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το νοσοκομείο πρέπει να κάνει μια καινούργια αρχή.

Είναι απόφαση μας να υπάρξει αλλαγή στη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουμε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή. Εφόσον αυτή δεν δοθεί την Δευτέρα ο διοικητής θα παυθεί από τα καθήκοντα του».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί ότι ήταν θέμα διοίκησης, απάντησε: «Πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής της μονάδας. Θα δούμε τι έχει συμβεί θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά το τονίζω ξανά πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου. Να μην σπέρνουμε τον πανικό και τον φόβο στον κόσμο. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς διότι όλες οι μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται μια νέα αρχή».

Το ξέσπασμα του Μάριου Σαλμά

Είχε προηγηθεί δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, επισκεπτόμενος την Παρασκευή 4 Ιουνίου το Νοσοκομείο Αγρινίου. Μετά από συνάντησή του με τον διοικητή, Ανδρέα Τσώλη προχώρησε σε δηλώσεις, στις οποίες και παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τη θνητότητα στο ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Ο κ. Σαλμάς υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από μεριάς διοικητή και ότι οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει θα διερευνηθούν. «Αυτά τα ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσλεκύσουν την προσοχή. Όταν τον ρώτησα αν το αξιολόγησε μου απάντησε εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής και έπρεπε κάποιος να μου το πει, παρά το γεγονός ότι ενημερωνόταν καθημερινά για τους θανάτους».

Ανέφερε ότι έχει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν από την Εισαγγελία Αγρινίου. «Δεν πρόσεξε ποτέ ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Δε ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, δε ζήτησε τη γνώμη της διευθύντριας της ιατρικής υπηρεσίας, με την οποία είπε ότι έχουν πολύ κακή σχέση και δεν μιλάνε. Δεν ζήτησε τη βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας, ούτε τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά νοσοκομεία για να έρθουν να συνδράμουν και να προτείνουν λύσεις, δεν ζήτησε βοήθεια από εμάς». Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας το διαχειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο».

Αναφέρθηκε ακολούθως σε μία σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ο κ. διοικητής είχε πλήρη άγνοια. «Παρότι το Νοσοκομείο αυτό φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές είχε την ατυχία να έχει σειρά πολύ κακώς διοικήσεων που ήρθαν εδώ για να μάθουν. Εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού που συνέβαλαν σε αυτή τη “μάχη” όμως κάτι πρέπει να αλλάξει».

Τότε ο κ. Σαλμάς ζήτησε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας για την άμεση απομάκρυνσή του. «Κάθε μέρα που παραμένει, όποιος δεν τον απομακρύνει αναλαμβάνει ακέραια την διοικητική και ποινική ευθύνη», ανέφερε.

Εκτός της ΜΕΘ Αγρινίου και η ΜΕΘ Έδεσσας με ποσοστό θνητότητας 100%

Στις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδίδει η ΠΟΕΔΗΝ τα υψηλά ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ πολλών νοσοκομείων της χώρας. Η αφορμή για την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των υγειονομικών δόθηκε μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ποσοστά θνητότητας στο νοσοκομείο Αγρινίου αποκαλύπτοντας μάλιστα πως δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αγγίζει το 100% σε θνητότητα αλλά και της Έδεσσας που από την αρχή της πανδημίας λειτούργησε με αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού.

Υποστελεχωμένες και αυτοσχέδιες οι ΜΕΘ

«Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο ανειδίκευτο νέο προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό έχουν αναπόφευκτα υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα. Υψηλή θνητότητα για παράδειγμα έχουν οι αυτοσχέδειες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ 6 κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%», αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Στελεχώθηκε με ανειδίκευτο προσωπικό

Ειδικά για το νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει πως: «η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν δυναμικότητας 5 κλινών και από τον Οκτώβριο μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού. Κατέληξαν περί τους 35 ασθενείς” και τονίζει πως παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός πως οι ΜΕΘ στελεχώθηκαν με ανειδίκευτο προσωπικό: “Ο διευθυντής της ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση της ΜΕΘ με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο».

Η θνητότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επίπεδο νοσηλείας στις κλινικές κορονοϊού, η έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι η πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, η επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, η δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.α.λ. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση τους τη στιγμή που διακομίσθηκαν στη ΜΕΘ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Survivor αποκάλυψη: Τριαντάφυλλος και Σάκης γνωρίζονταν πριν το παιχνίδι