ΕΛΛΑΔΑ

Ευαγγελία Σωτηροπούλου: Η επιστήμονας που έφτιαξε σαπούνι από κουκούτσι σταφυλιού στο Newsbomb.gr

Ευαγγελία Σωτηροπούλου: Η επιστήμονας που έφτιαξε σαπούνι από κουκούτσι σταφυλιού στο Newsbomb.gr

Η Ελληνίδα επιστήμονας Ευαγγελία Σωτηροπούλου στο Newsbomb.gr για την παγκόσμια καινοτομία της και πώς αυτή στηρίζεται στην κυκλική οικονομία και φέρει περιβαλλοντολογικό πρόσημο

Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου είναι οινολόγος και είναι κάτοχος μιας παγκόσμιας καινοτομίας.

Δημιούργησε από το κουκούτσι του σταφυλιού σαπούνια και προϊόντα περιποίησης.

Η ίδια μιλάει για το εγχείρημα της στο Newsbomb.gr και τονίζει πως η φιλοσοφία της έχει περιβαλλοντολογικό πρόσημο αφού στηρίζεται στην κυκλική οικονομία.

Τα σαπούνια από κουκούτσι σταφυλλιού

Παράλληλα τονίζει ότι το έλαιο κουκουτσιού του σταφυλιού (γιγαρτέλαιο) έχει εξαιρετικά ευεργετικές δράσεις στην επιδερμίδα. Είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων.

Η Ευαγγελία Σωτηροπούλου είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα πως οι νέοι επιστήμονες έχουν δυνατότητες εξέλιξης και αποτελούν την ελπίδα μας για το αύριο.

Ποια είναι η φιλοσοφία των προϊόντων σας που φέρουν περιβαλλοντολογικό πρόσημο;

«Η βασική του φιλοσοφία μου είναι η επαναχρησιμοποίηση των πόρων του οινοποιείου (έλαιο κουκουτσιού του σταφυλιού και κουκούτσια), διαμορφώνοντας μια πιο βιώσιμη και αλλά και πιο ανταγωνιστική οικονομία. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, βοηθά στην υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Η οινολόγος Ευαγγελία Σωτηροπούλου

Γιατί θεωρούνται ωφέλημα για το δέρμα μας τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν έλαια του κουκουτσιού από το σταφύλι;

«Το έλαιο κουκουτσιού του σταφυλιού (γιγαρτέλαιο) έχει εξαιρετικά ευεργετικές δράσεις στην επιδερμίδα. Είναι πολύ ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από το δέρμα και δεν αφήνει οποιοδήποτε υπόλειμμα σε αντίθεση από άλλα είδη ελαίων. Έχει στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και βοηθώντας τη σύσφιξη του δέρματος.

Η τακτική εφαρμογή του γιγαρτελαίου προσδίδει βασικά την απαραίτητη στυπτικότητα που είναι χρήσιμη για την τόνωση του δέρματος και τη σύσφιξή του. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γιγαρτελαίου, που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών».

Η περιποίηση του δέρματος μας γίνεται πιο αποτελεσματικά με φυσικά προϊόντα, όπως τα δικά σας;

«Τα προϊόντα που δημιουργώ περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο χωρίς τοξικές ουσίες για την επιδερμίδα. Ο συνδυασμός των ελαίων βοηθά στην καταπολέμηση της δράσης των ελεύθερων ριζών, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός. Η περιποίηση του δέρματος με τα φυσικά μας προϊόντα είναι και αποτελεσματική αλλά ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με χημικές ουσίες».

Τι διαφοροποιεί τα προϊόντα σας ;

«Αυτό που κάνει διαφορετικά τα προϊόντα μου είναι το κυρίαρχο έλαιο, το γιγαρτέλαιο και τα κουκούτσια που επίσης χρησιμοποιούνται και γενικά η «σταφυλοκεντρική» προσέγγιση που υπάρχει. Πέρα από το γεγονός ότι περιέχονται αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο χωρίς τοξικές ουσίες για την επιδερμίδα, βασίζονται στην κυκλική οικονομία και σέβονται το περιβάλλον».

Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε εσείς ουσιαστικά μέσω των υποπροϊόντων της οινοποίησης;

«Η σειρά περιποίησης περιλαμβάνει σαπούνια, ενυδατικές κρέμες, κρέμες απολέπισης, έλαια περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών, και πρόσφατα κυκλοφόρησε και η σειρά wine spa που περιλαμβάνει κεριά και αρωματικά χώρου με χρώματα και αρώματα που παραπέμπουν στο λευκό και ερυθρό κρασί».

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας είναι η βάση της σκέψης της δικής καινοτομίας. Θεωρείτε πως μέσα από αυτήν ωφελείται και ο άνθρωπος και το περιβάλλον;

«Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας αποτελεί η κυκλική οικονομία, προωθώντας τους Παγκόσμιους Βιώσιμους Στόχους. Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία θα συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία η γραμμική οικονομία που εφαρμόζεται επί του παρόντος και οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας εξασφαλίζει επίσης την παροχή πιο ανθεκτικών και καινοτόμων προϊόντων στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».