ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν

Ποιοι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν

Διευκρινίσεις για το ποιοι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν βάσει του πρόσφατου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν. 4043/2012) παρέχει μέσα από γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προϊσταμένου των φυλακών Χαλκίδας ο κ. Κανελλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι χρήση του νόμου αυτό μπορούν να κάνουν μόνο οι κρατούμενοι που εκτίουν ποινή μικρότερη των 5 ετών.

Η αποφυλάκισή τους μπορεί να γίνει με διάταξη των κατά τόπους εισαγγελέων πλημμελειοδικών, εφόσον:

-Η ποινή τους είναι μέχρι τρία χρόνια και έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/10 αυτής

- Η ποινή του είναι από 3 έως 5 έτη (συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης) εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν το 1/5 της ποινής τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Κανελλόπουλου όσοι έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 5 ετών (κάθειρξη) δεν αποφυλακίζονται, καθώς από τη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 4043/2012, «ανενδοιάστως προκύπτει, ότι η εφαρμογή αυτής αφορά αποκλειστικώς καταδίκους, οι οποίοι εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι πέντε ετών... Πάσα περαιτέρω στερητική της ελευθερίας ποινή, απλή ή συγχωνευτική, που υπερβαίνει τα 5 έτη, δεν εμπίπτει στην προαναφερθείσα διάταξη».