ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα: Οι 8 περιοχές της Ελλάδας με αυξητικές τάσεις – Πότε αναμένεται μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ

Κρούσματα κορονοϊού
Στα 54.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα με τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους σε 8 περιοχές ζητώντας να υπάρξει ενίσχυση των εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων ενόψει και των Χριστουγέννων
INTIME

Στα 54.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα με τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους σε 8 περιοχές ζητώντας να υπάρξει ενίσχυση των εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων ενόψει και των Χριστουγέννων

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πανδημία ότι παρά τη σταθεροποίηση ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων του τελευταίου 7ημέρου είναι στις 6.700 νέες μολύνεις ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και όσων χάνουν τη ζωή τους σαν αποτέλεσμα της σημαντικής έξαρσης της πανδημίας εδώ και 6 εβδομάδες.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αγγίζουν τα 54.000 με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια, η πίεση στο ΕΣΥ να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες καθώς «θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων»

Ενδεικτική της κατάστασης ο νέος επιδημιολογικός χάρτης σύμφωνα με τον οποίο 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο βαθύ κόκκινο, στο επίπεδο 5 με νέες αυξητικές τάσεις σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «σημαντική» την πίεση στο ΕΣΥ με 4.500 ασθενείς να νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 εισαγωγές κάθε μέρα με νέο ρεκόρ εισαγωγών (490) την Τετάρτη.

«Συμπερασματικά, τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, εμφανίζοντας κάποια σημεία σταθεροποίησης πιθανά λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς όλων μας, αλλά και λόγω της σταδιακής αύξησης των εμβολιασμών. Συνολικά στην επικράτεια, η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει μια σημαντική αυξητική τάση αφού από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι εχθές διενεργήθηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό 320.000 συνάνθρωποί μας άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν την 1η δόση εμβολίου» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Θέλοντας, δε, η καθηγήτρια Παιδιατρικής να τονίσει ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος» από τον κορονοϊό σημείωσε ότι «σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ από την 45η εβδομάδα του έτους, όπου ανασκοπήθηκαν οι θάνατοι από την έναρξη του 4ου κύματος, από την έναρξη του Σεπτεμβρίου δηλαδή, είδαμε ότι χάθηκαν 84 άνθρωποι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ηλικίας κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα, χωρίς παράγοντες κινδύνου». «Το μήνυμα είναι σαφές, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι, υγιείς ίσως και γυμνασμένοι» συμπλήρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά για τα Χριστούγεννα αν και σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε και ειδικά με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα» πρόσθεσε ότι «θα είναι αρκετά διαφορετικά. Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας, και τον εμβολιασμό και την χρήση των τεστ, των αυτοδιαγνωστικών τεστ και των αντιγονικών τεστ». «Συνεπώς, με αυτά τα δύο όπλα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Χριστούγεννα μας θα είναι τελείως διαφορετικά από τα περσινά. Είναι λίγο νωρίς όμως. Νομίζω σε μία – δύο εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε περισσότερα» κατέληξε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Στο ίδια πλαίσιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι «κρατάμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, προσέχουμε τις επαφές. Δεν συγχρωτιζόμαστε. Προσέχουμε» προσθέτοντας ότι «δεύτερο πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν αρχίσουμε και έχουμε συμπτώματα. Δηλαδή, δεν περιμένουμε 8 μέρες με πυρετό και δύσπνοια για να πάμε στο νοσοκομείο. Πάμε νωρίτερα για να προλάβουν οι γιατροί να μας δουν». Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «ειδικά στη Β. Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζόκερ: Πού συμπληρώθηκε το τυχερό δελτίο των 2,2 εκατ. ευρώ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αεροχείμαρρος θα σαρώσει τη χώρα - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες

Μιχάλης Zαμπίδης: Ήρθε αντιμέτωπος με διαρρήκτες – Τους «ακινητοποίησε» με μία φράση