ΕΛΛΑΔΑ

Revenge porn: Αποκαλυπτικά στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δείχνουν δραματική αύξηση

Revenge porn
Το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων

Η υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο, με τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», Στάθη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος προχώρησε σε δημοσιοποίηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεση της πρώην κοπέλας του, φαίνεται πως είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις «revenge porn»

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρατηρείται δραματική αύξηση της τάξης του 66%, σε σχέση με το 2020, για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο υλικού σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση. Το 30% των θυτών από αυτές τις καταγγελίες προχωρούν και σε εκβιασμό των θυμάτων.

Αν και το θέμα δεν έχει φύλλο το 90% των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες, ενώ την ίδια ώρα, μεγενθύνεται και ο αριθμός ιστοσελίδων που επιδίδονται στη διάδοση «εκδικητικού πορνό».

Τραγικές συνέπειες

Ο κατάλογος των θυμάτων είναι μακρύς και αρκετές από τις υποθέσεις παγκοσμίως είχαν δραματικές συνέπειες.

Το 2016 το πανελλήνιο σοκάρεται από την αυτοκτονία της Λίνας Κοεμτζή. Βούτηξε στο κενό από την φοιτητική εστία του Αριστετελείου Πανεπιστημίου. Ένας φωτογράφος είχε μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους γυμνές της φωτογραφίες. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η Karina Oliveira από τη Βραζιλία, έδωσε τέλος στη ζωή της το 2017. Δεν άντεξε την διαπόμπευση μετά την διαρροή προσωπικών της φωτογραφιών με τον πρώην σύντροφό της στο διαδίκτυο. Ήταν ανήλικη, μόλις 15 ετών και δέχθηκε τρομερό bullying.

«Πιστεύω οτι ο Τζόελ αυτοκόνησε λόγω του εκφοβισμού που του ασκήθηκε. Βρήκα τον Τζόελ νεκρό στις 23 Απριλίου του 2019» ανέφερε η μητέρα του Τζόελ Κρόκετ.

Ο 19χρονος Joel Crockett-Devine αυτοκτόνησε όταν βρέθηκαν σε ιστοσελίδες γυμνές φωτογραφίες του. Ο άτυχος νεαρός δεχόταν απειλές και προσβολές μέσω του διαδικτύου, ενώ 3 μέρες πριν αποφασίσει να δώσει τέλος στη ζωή του τού είχε ζητηθεί ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για να σταματήσουν.

Αναβάθμιση της πράξης σε κακούργημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της ποινής που προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης διοχέτευσης – διακίνησης, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την ερωτική ζωή.

Σημειώνεται, ότι αυτές οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται με το άρθρο 38 του Νόμου 4624/2019, ο οποίος αφορά στα προσωπικά δεδομένα. Τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ συνήθως υπάγονται σε μία περίπτωση με βάση το Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, που προβλέπει φυλάκιση ενός έτους και χρηματική έως 100.000 ευρώ.

Με «φόντο» την υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με «πρωταγωνιστή» τον παρουσιαστή και ραδιοφωνικό παραγωγό Στάθη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος κατηγορείται ότι δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με προσωπικές στιγμές πρώην συντρόφου του, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αναβάθμιση του ποινικού χαρακτηρισμού της πράξης σε κακούργημα και κατ’ επέκταση την αύξηση της επαπειλούμενης ποινής.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική επιβαρυντική περίσταση όταν η πράξη στρέφεται κατά ανηλίκου θύματος στο πλαίσιο «αύξησης» της γενικότερης προστασίας των ανηλίκων και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο ορισμός του revenge porn

«Εκδικητική πορνογραφία» ή «εκδικητικό πορνό» (revenge porn): η χρήση και η διαδικτυακή ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών και βίντεο, σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο τον εξευτελισμό του θύματος. Οι εικόνες μπορεί επίσης να είναι προϊόν υποκλοπής, μέσω ηλεκτρονικής παρείσφρησης στον υπολογιστή, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων ή το κινητό τηλέφωνο του θύματος. Συχνά αυτή η πρακτική έχει ως στόχο να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη ζωή του ατόμου που στοχοποιείται (π.χ. απόλυση). Έρευνες καταδεικνύουν ότι το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα μεγεθύνεται και ο αριθμός ιστοσελίδων που επιδίδονται στη διάδοση «εκδικητικού πορνό». Σε αυτές, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν εκτός από το οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικές πληροφορίες π.χ. τη διεύθυνση του θύματος, το χώρο εργασίας του, τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μόνο για τον Ιανουάριο του 2017, το facebook κλήθηκε να αξιολογήσει 54.000 πιθανές περιπτώσεις «εκδικητικής πορνογραφίας», αναστέλλοντας τη λειτουργία 14.000 λογαριασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του «εκδικητικού πορνό» έγινε ευρέως γνωστό μέσω της υπόθεσης της δανής δημοσιογράφου Emma Holten, γυμνές φωτογραφίες της οποίας αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Η Holten υπερασπίστηκε την εαυτή της αναρτώντας και η ίδια γυμνές της φωτογραφίες, σε μία επιτυχημένη προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Σε ταβέρνα μετά τον σάλο - Ο κρυφός γάμος στην Αλόννησο

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Δολοφονία στα Γλυκα Νερά: Σε δίκη παραπέμπεται ο Μπαμπης Αναγνωστοπουλος - Βαρύ το κατηγορητήριο