ΕΛΛΑΔΑ

Χήρα 76 χρονών με ομολόγα μισό εκατ. κατά του PSI!

Χήρα 76 χρονών με ομολόγα μισό εκατ. κατά του PSI!

Δύο ομολογιούχοι κατέθεσαν σήμερα την πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI).

Πρόκειται για μια χήρα και ένα συνταξιούχο που απώλεσαν το ήμισυ περίπου των χρημάτων που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα.

Η 76χρονη χήρα, σύμφωνα με το Reuters, είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 433.000 και o συνταξιούχος του ΤΕΒΕ ομόλογα 9.000 ευρώ.

Και οι δύο ζητούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να κρίνει αντισυνταγματικό και παράνομο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους δεν συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτό και από το οποίο, όπως υποστηρίζουν, υπέστησαν ζημίες 201.335 και 4.175 ευρώ, αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η υποχρεωτική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων παραβιάζει τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί προστασίας της περιουσίας, σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές.

Η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες, ενώ μια θετική απόφαση θα δημιουργούσε δικαστικό προηγούμενο, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους ομολογιούχους που υπέστησαν υποχρεωτικό κούρεμα.

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων ελληνικού και ξένου δικαίου ύψους 197 δις ευρώ περίπου στο πλαίσιο του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Την Πέμπτη έδωσε παράταση μέχρι τις 20 Απριλίου στους κατόχους ομολόγων αλλοδαπού δικαίου που δεν έχουν αποδεχτεί το κούρεμα να το κάνουν.