ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Δοκιμάζεται η Εύβοια: Στο σκοτάδι πολλές περιοχές –Κραυγή αγωνίας των κατοίκων

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Δοκιμάζεται η Εύβοια: Στο σκοτάδι πολλές περιοχές –Κραυγή αγωνίας των κατοίκων
Δύσκολη η νύχτα στην Εύβοια.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δύσκολη θα είναι η νύχτα σε πολλές περιοχές της Εύβοιας αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr πολλές περιοχές είναι για πάνω από 5 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Χωρίς ρεύμα είναι από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (24/1) πολλές περιοχές της Εύβοιας με τους κατοίκους να δοκιμάζουν τις αντοχές τους αφού είναι χωρίς θέρμανση με θερμοκρασίες ακόμα και υπό του μηδενός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr χωρίς ρεύμα μέχρι και αυτή την ώρα είναι η Αγία Άννα, το Αχλάδι (το μισό χωριό), τα Φαράκλα, η Κήρινθος, το Μαντούδι, ο Αλμυροπόταμος, η Παραλία Αλμυροποτάμου και ο οικισμός Άγιος Δημήτριος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος Αλμυροποτάμου, κ. Χρήστος Γκότσης, εδώ και τουλάχιστον 5 ώρες η περιοχή ήταν χωρίς ρεύμα και τώρα έχει επανέλθει με πολύ χαμηλή τάση με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν οι περισσότερες συσκευές. «Δεν έχουμε ενημέρωση πότε θα φτιάξουν την βλάβη και σίγουρα θα υπάρχουν πολλές ζημιές σε οικιακές συσκευές», ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο κ. Γκότσης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Άγγελος Κωνσταντινάκη ανέφερε στο evima.gr: «Η βραδιά προβλέπεται δύσκολη. Έχουμε πολλές διακοπές ρεύματος σε πολλές κοινότητες, όπως Αγία Άννα, Αχλάδι το μισό χωριό, Φαράκλα, Κήρινθος και Μαντούδι.

Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις βλάβες. Δυστυχώς η χιονόπτωση είναι έντονη αυτήν την ώρα, κάτι το οποίο δυσκολεύει την πρόσβαση στο σημείο των βλαβών».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αύριο η Εύβοια

Στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.
(Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μάλιστα εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάστασή της θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι είναι η γενική αργία που επιβλήθηκε αύριο (25/1) - Ποιους επηρεάζει

Αττική Οδός: Επεμβαίνει ο στρατός για να σώσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Πολιτική Προστασία: Ευθύνες στην Αττική Οδό για την ακινητοποίηση των οδηγών

Ραγδαίες εξελίξεις: Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό με τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο