ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποιοι δήμοι αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε οχήματα

αποζημιώσεις αυτοκίνητα δένδρα
Αποζημιώσεις για υλικές ζημιές
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναλυτικά η διαδικασία για την αίτηση αποζημιώσεων από τους δήμους. 

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», εκτός από τα προβλήματα στους δρόμους, προκάλεσε και την πτώση δεκάδων δένδρων πάνω σε αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημίες.

Ήδη ορισμένοι δήμοι στην Αττική ανακοινώνουν ότι θα αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων στις περιοχές ευθύνης τους, πρωτοστατούντος του Δήμου Αθηναίων, ενώ ακολούθησαν και οι δήμοι Γλυφάδας και Ν. Σμύρνης.

Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, μίλησε για το θέμα στην ΕΡΤ, περιγράφοντας την όλη διαδικασία.

Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γίνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στο email d.pras.ast.panidas@athens.gr. Τέλος, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Γλυφάδα: Πενταψήφιος αριθμός για τις αιτήσεις

Με την σειρά του, ο Δήμος Γλυφάδας, θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε την Αττική.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πενταψήφιο αριθμό του δήμου 15464, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την υποβολή της αίτησης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη δημοτική Αρχή για την έγκριση της αποζημίωσης, είναι το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο πτώσης του δέντρου, να βρισκόταν σταθμευμένο ή κινούμενο σε δημοτικό οδικό δίκτυο και να μην μπορεί ο κάτοχός του να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Η διαδικασία που απαιτείται στο δήμο Νέας Σμύρνης

Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εξηγεί στους οδηγούς οχημάτων την διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων σε πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων

  • Aίτηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή εξουσιοδοτημένου προς αυτό προσώπου.
  • Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός κυκλοφορίας και ο τύπος του οχήματος (μοντέλο-παλαιότητα-κυβισμός).
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τη συγκεκριμένη υλικά ζημία από άλλη πηγή.
  • Παραστατικά που να τεκμηριώνουν το ύψος των εργασιών που έγιναν και των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν (εφόσον το όχημα είναι επισκευάσιμο).
    Εκτίμηση της αξίας του οχήματος από ασφαλιστική εταιρία, πραγματογνώμονα ή και συνεργείο.
  • Δελτίο συμβάντος αστυνομίας – πυροσβεστικής ή άλλης υπηρεσίας.
    Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα παραίτηση ή υπεύθυνη δήλωση περί παραίτησης. Αν κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση η απόφαση θα λαμβάνεται υπό την αίρεση προσκόμισης της παραίτησης στο Ταμείο προ της εκταμίευσης.
  • Φωτογραφίες, μαρτυρίες και λοιπό αποδεικτικό του συμβάντος υλικό.
    Οι αιτούντες θα στέλνουν την αίτησή τους, τις φωτογραφίες και το δελτίο συμβάντος στο prwtokollo@neasmyrni.gr και ακολούθως το αρμόδιο τμήμα θα επικοινωνεί μαζί τους για τα περαιτέρω.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.

Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Αθηναίων: Αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δένδρων