ΕΛΛΑΔΑ

Κρυμμένοι θησαυροί αναζητούν τις Κυριακές κατόχους στο παζάρι της Αγίας Άννης

Παζάρι Αγίας  Άννης
Ένας όμορφος πίνακας ακόμη κρυμμένος στο παζάρι
Newsbomb.gr / Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος

Σε μια από τις πιο γνωστές κάθετους  της Ιεράς Οδού στην Αθήνα στην Αγίας Άννης  κάθε Κυριακή γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο στεγασμένο χώρο  αλλά και στα υπαίθρια παζάρια.

Το μετρό που έχει στάση στην ακριβώς απέναντι στον Ελαιώνα φέρνει ορδές κόσμου που αναζητούν παλιούς ξεχασμένους θησαυρούς ή ακόμη ανθρώπους για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές είδη διαβίωσης.

Καθ’ οδόν για την Αγία Άννη τα πρωτόκολλα κατά του covid-19 πάνε περίπατο και αν επιχειρήσετε να πάτε σίγουρα με τριπλή μάσκα και με αντισηπτικά στις τσέπες αφού ο κόσμος κατακλύζει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και οι εικόνες παραπέμπουν σε ανατολίτικά παζάρια.

Βέβαια μέσα στις οργανωμένες αγορές επικρατεί η τάξη και τηρείται η απόσταση. Εκεί οι σύλλογοι ρακοσυλλεκτών τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα γιατί από αυτά τα κυριακάτικά παζάρια ζουν τις οικογένειες τους.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε Κυριακή πρωί λίγο πριν το μεσημέρι στο παζάρι της Αγίας Άννης για να καταγράψει τι συμβαίνει και φυσικά για να μας λυθεί και η εξής απορία… Γιατί δεν είναι τόσο ξακουστό όπως αντίστοιχα αυτό του Σχιστού ή έστω του Πειραιά.

Δεν υστερούσε σε προϊόντα κάθε άλλο… ίσως είναι και το μόνο παζάρι που εντοπίσαμε πολλά συλλεκτικά. Πέρα, όμως, από τους συλλέκτες και τους ρομαντικούς καταναλωτές η αγορά των ρακοσυλλεκτών προσελκύει και κόσμο που έφτασε στο παζάρι εξαιτίας της κρίσης αλλά και της οικονομικής δυσχέρειας που είναι αντιμέτωπα πολλά νοικοκυριά.

Ο Βαχτετ Καμπέρ είναι ο πρόεδρος των Ρακοσυλλεκτών Ερμής και μιλά στο Newsbomb.gr δίνοντας την δική του οπτική για το τι συμβαίνει στο παζάρι της Αγίας Άννης. Ο ίδιος βρίσκεται στην Αγία Άννης 30. Εκεί θα τον συναντήσετε να ψήνει κρέας και να φτιάχνει καφέδες για επισκέπτες αλλά και για τους «εκθέτες». Οι απαντήσεις του ακτινογραφούν τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο του κάθετου στενού της Ιεράς Οδού.

Από τα παζάρι της Κυριακής ζεις την οικογένεια σου, εσύ και οι άλλοι άνθρωποι που στήνουν πάγκους;

«Σωστά, είμαστε περίπου 150 με 170 πάγκους (οικογένειες)αλλά αν με ρωτάς πόσα μέλη έχουμε σαν σωματείο ενεργά και μη είναι πάνω από 1200 άτομα».

Πόσοι πάγκοι στήνονται στην Αγία Άννης;

«Στην Αγ. Άννης δεν ξέρω πόσους πάγκους έχει, στο δικό μας παζάρι που είναι στην Αγία Άννης στήνονται 30 στήνουν πάγκοι».

Ο covid-19 έχει επηρεάσει την κίνηση αλλά και την αγοραστική κίνηση του κόσμου;

«Ο covid 19 πραγματικά μας έχει επηρεάσει και μάλιστα πολύ. Βρέθηκα εγώ ως πρόεδρος και ως εγγυητής για τον χώρο τον οποίο ενοικιάζουμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, το ενοίκιο έτρεχε ενώ το παζάρι μας ήταν κλειστό, μετά από 2 -3 μήνες μπήκαμε και εμείς στο πρόγραμμα για να πληρώνουμε το 40/60 το οποίο 40/60 ήταν 2500 και τα μέλη ορισμένα μέλη του σωματείου δεν είχαν φαγητό στα σπίτια τους. Οπότε η κατάσταση ήταν τραγική για εμάς, ήταν θέμα επιβίωσης».

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο παζάρι;

«Στο παζάρι μπορείς να βρεις από μια καρφίτσα έως και έναν πίνακα ζωγραφικής κάποιου μεγάλου καλλιτέχνη τον οποίο καταλαβαίνεις ότι θα έχει μια αρκετά μεγάλη αξία αλλά οι δικοί μας, οι πωλητές δεν το γνωρίζουν».

Είναι αλήθεια ότι στα παζάρια υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί;

«Η γνώση είναι θησαυρός δηλαδή αν κάποιος γνωρίζει την αγοραστική αξία ενός προϊόντος και το πάρει με 2-3-5ευρω,ναι αποκτά σχεδόν δωρεάν έναν θησαυρό».

Γιατί να έρθει κάποιος στο δικό σας παζάρι;

«Αν έρθει κάποιος στο παζάρι μας, καταρχάς ξεφεύγει από την καθημερινότητα, βλέπει μια άλλη κουλτούρα, ξυπνάνε μέσα του παλιές αναμνήσεις παιδικά χρόνια κτλ, επίσης υπάρχουν φθηνά διαφορά αντικείμενα μεταχειρισμένα τα οποία είναι χρήσιμα για όλους».

Τι ξεχωρίσαμε στο παζάρι

Ανάμεσα στα «διαμάντια» των πάγκων ξεχωρίσαμε κινητά σε μέγεθος «παντόφλας» και βιντεοκάμερες που γράφουν ακόμα σε ταινία.

Δίσκους και μάλιστα συλλεκτικούς, εγκυκλοπαίδειες, εικόνες αγίων, πλυντήρια, Atari και Super Nintendo, πίνακες, κρεβάτια, αρχοντικά έπιπλα που κάποτε ήταν αναπόσπαστο κομμάτι κάποιου σαλονιού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.