ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr - Πιστοποιητικό επαναμόλυνσης μόνο στους διπλά εμβολιασμένους

πιστοποιητικό νόσησης
Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης
ΙΝΤΙΜΕ

Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και το πιστοποιητικό νόσησης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε τι θα ισχύσει για το πιστοποιητικό νόσησης.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το πιστοποιητικό νόσησης, το μέλος της Επιτροπής επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, λέγοντας ότι «Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης γενικά. Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί σε όσους έχουν ολοκληρώσει βασικό εμβολιασμό και τη στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό έχουν νόσηση. Είναι διοικητικό πρόβλημα. Σ' αυτή την ειδική ομάδα θα δοθεί πιστοποιητικό μόλυνσης. Όποιος έχει κάνει και ενισχυτική δόση δεν έχει ανάγκη πιστοποιητικό νόσησης».

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι «η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή και δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στον κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου που παραμένει σταθερός με 16-17.000 κρούσματα ανά ημέρα».

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «αύξηση κρουσμάτων παρατηρήσαμε σε κάποια νησιά αυτή την εβδομάδα, την Κέα, την Κάρπαθο, τη Θάσο, τη Σύρο, όπως επίσης και σε κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως είναι η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Φωκίδα».

«Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλεται από μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις 2,2% από τη μετάλλαξη Δέλτα», σημείωσε το μέλος της Επιτροπής.

Στη συνέχεια, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται «αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των διασωληνωμένων αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά».

Και πρόσθεσε ότι «το 90% των νέων εισαγωγών είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον», ενώ σημείωσε ότι «οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα».

Όπως είπε «Σύμφωνα με νέα μελέτη και για την επικράτηση της Όμικρον, δείχνει ότι η νόσηση προστατεύει μόλις 56%», ενώ «Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από φυσική νόσηση σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ».

Για την χαλάρωση των μέτρων

«Τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα μας δείχνουν ότι το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερό, αλλά σήμερα πια αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφή αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών», τόνισε η κυρία Παπευαγγέλου.

Και συμπλήρωσε πως «Έτσι λοιπόν η Επιτροπή συζήτηση τη δυνατότητα άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά τις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων με στόχο τη σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση».

Ωστόσο, επισήμανε ότι «αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί στο συμπέρασμα ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 19.504 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 93 θάνατοι και 484 διασωληνωμένοι