ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Τι θα δούμε στη φετινή παρέλαση - Άρματα, ρεκόρ αεροσκαφών και... Charles de Gaulle

25η Μαρτίου: Τι θα δούμε στη φετινή παρέλαση - Άρματα, ρεκόρ αεροσκαφών και... Charles de Gaulle

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και ο φετινός εορτασμός - Όλα όσα θα συμβούν στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου - Πιάνει Πειραιά το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle - Φτερό με φτερό ελληνικά και γαλλικά Rafale. 

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος, την ανδρεία και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός πριν από 200+1 χρόνια.

Η Ελλάδα γιορτάζει. Οι απανταχού Έλληνες ενώνονται κάτω από την ελληνική σημαία και αποτίουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που πολέμησαν, σε αυτούς που επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ταυτίστηκε με την Επανάσταση, η 25η Μαρτίου αποτελεί παράλληλα μία ημέρα υπόσχεσης στους χιλιάδες μάρτυρες της ελευθερίας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τον τόπο αυτό, ότι παρά τις διαφορές μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια και ολοκλήρωση, αφήνοντας στην άκρη τη διχόνοια που τόσο πολύ έχει στοιχίσει στην πατρίδα μας.

Τα μηνύματα αυτά και τους υψηλούς συμβολισμούς της 25ης Μαρτίου θέλει να περάσει και η Πολιτεία, μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Επικράτεια. Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί η Αθήνα, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο οι πολίτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν επιτέλους από κοντά, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Μαθητική παρέλαση στις 24 Μαρτίου και υπερθέαμα στις 25 στο Σύνταγμα

Το πρωί της 24ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, με τους νέους και τις νέες να παρελάβνουν στη λεωφόρο Αμαλίας υπό το βλέμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της υπουργού Παιδείας κυρίας Νίκης Κεραμέως και του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση, όμως, με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν, πριν και μετά την παρέλαση – εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση – θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους.

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας. Παρούσα θα είναι και Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει υπογράψει λίγες ώρες πριν μαζί με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τις συμβάσεις απόκτησης από τη χώρα μας των 3 φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Όλο το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας θα είναι στολισμένο με ελληνικές σημαίες. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου θα είναι άκρως εντυπωσιακά. Στόχος του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρουν πως - όπως πάντα - ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Την αυλαία της παρέλασης αναμένεται να ανοίξουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους που προκαλεί δέος και συγκίνηση. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχουν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς παρελαύνουν στο κέντρο της Αθήνας.

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα πετάξουν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη θα βρίσκεται στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l' Air θα πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά «αδέρφια» τους που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά αναμένεονται και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Μαχητικά Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ωστόσο, αναμένεται να αποσπάσει το ιστορικό μαχητικό Spitfire ΜJ755, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί και φέρει στα φτερά του το εθνόσημο.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν... τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις.

2315852.jpg
Ελικόπτερα Apache πετούν με φόντο την Ακρόπολη.

Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα πλέουν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού, με τις δύο χώρες να στέλνουν ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και ασφάλειας, λίγες ώρες μάλιστα αφού θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Στην πλατεία Συντάγματος, θα αποδώσει τιμές στα παρευλαύνοντα τμήματα, τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος - French Navy Guard of Honour, το οποίο θα είναι στατικό και άοπλο. Μαζί του φυσικά και το Μεικτό Τμήμα Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ.

Όσο για την εικόνα που θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες, θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.