ΕΛΛΑΔΑ

Εκτίμηση Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr για 24.000 κρούσματα σήμερα

Εκτίμηση Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr για 24.000 κρούσματα σήμερα
Δυσοίωνη πρόβλεψη Σαρηγιάννη
INTIME NEWS

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Θα υπάρξει κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων περίπου στις 16 με 17 Ιουλίου»

Δυσοίωνες προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν σημαντικά.

Ειδικότερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως «σήμερα αναμένουμε 24.000 κρούσματα. Θα υπάρξει κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων περίπου στις 16 με 17 Ιουλίου, όπου τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τις 27.000». Εξήγησε, δε, πως παράλληλα θα υπάρχει και αύξηση στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Όπως είπε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, «θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης μετά τις 20 Ιούλιου καθώς αναμένεται από εκεί και ύστερα τα κρούσματα να αρχίσουν να πέφτουν. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον τουρισμό, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι μολυσμένοι τουρίστες που έρχονται στην χώρα».

Μάλιστα, πρότεινε τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους: «Θα πρέπει η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Καπραβέλος: Επικίνδυνη μετάλλαξη η Όμικρον 5 - Προσβάλει το κατώτερο αναπνευστικό

Τους κινδύνους της παραλλαγής της μετάλλαξης «Όμικρον 5» η οποία κυριαρχεί, φέρνοντας το έκτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανέλυσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων, ενώ τόνισε ότι η νέα παραλλαγή προσβάλει το κατώτερο αναπνευστικό των ασθενών οι οποίο δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο. Ο κ. Καπραβέλος «έκρουσε» καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην στην ΕΡΤ, η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι«

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

Εξαδάκτυλος: Ενδεχόμενο να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Για τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, που έφερε στη χώρα το έκτο κύμα, μίλησε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγο, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μεταξύ άλλων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής της μάσκας ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας το πρωί της Τρίτης (5/7) στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στο έκτο κύμα κορονοϊού ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έπεται της Ευρώπης κατά 4-5 εβδομάδες.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά.

Στέλνουν αντιικά φάρμακα στα νησιά που είναι στο «κόκκινο»

Τα νησιά είναι από τις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες ο κορονοϊός βρίσκεται στα «κόκκινα» όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στην έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ειδικό σχεδιασμό προκειμένου όλοι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό και έχουν ανάγκη λήψης θεραπείας να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το σχέδιο περιλαμβάνει από τη μια εκτέλεση συνταγών για αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε συγκεκριμένο ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και από την άλλη αποστολή των ίδιων σκευασμάτων σε ορισμένα κέντρα υγείας σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο ανάμεσα στα οποία η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

Εξάλλου η χορήγηση αντιικής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχει αποδειχθεί καθοριστική για τη μείωση της πίεσης στις ΜΕΘ, δείκτης που αποτελεί κριτήριο για την ανάγκη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες καταγράφεται «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 με τη μεγαλύτερη έξαρση να καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Δημήτρη, Παρασκευή υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, με τα ενεργά να υπολογίζονται σε 150.000-200.000, στην ομάδα 18-24 ετών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν καταγράφεται αυξητική τάση

Όπως σημείωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τις νοσηλείες υπάρχει αύξηση που, όμως, δεν μεταφράζεται σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις ΜΕΘ. «Η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευής.

Όσον αφορά το τι περιμένουμε γενικά και στην Ευρώπη ο Δημήτρης Παρασκευής είπε ότι είμαστε σε αυξητική πορεία, δεν έχουμε δει την κορύφωση και δεν είναι δεδομένο πότε θα συμβεί αυτό. «Αυτό που έχει σημασία είναι ποια θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ που εκτιμάται ότι θα είναι σε χαμηλά επίπεδα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα η ηγεσία του ΕΟΔΥ άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για το τι θα γίνει με την χρήση της μάσκας στην ενημέρωση που έκανε το πρωί της Δευτέρας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα στέλνοντας το μήνυμα της εγρήγορσης για το «κύμα» που είναι σε εξέλιξη.

«Για τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας θα εξεταστεί από την επιτροπή βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διατήρησε τη χρήση μάσκας σε τόση μεγάλη χρονική διάρκεια.