ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επικίνδυνο κοκτέιλ «Hot Dry Windy» - Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών την Τρίτη 9 Αυγούστου

Καιρός: Επικίνδυνο κοκτέιλ «Hot Dry Windy» - Αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών την Τρίτη 9 Αυγούστου
Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροι άνεμοι ενισχύουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς
INTIME

Καιρός:  Θερμές και ξηρές μετεωρολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς για την Τρίτη 9 Αυγούστου

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, την Τρίτη 9 Αυγούστου αναμένονται δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα.

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από 5 μποφόρ σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν από την περασμένη Κυριακή 7 Αυγούστου θα συνεχιστούν και την Τρίτη 9 Αυγούστου, όπου αναμένεται να χαρακτηριστεί από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού «Hot + Dry + Windy».

Την Τρίτη 9 Αυγούστου αναμένεται πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωτία, Β. και Κ. Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα, και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα και Ν. Εύβοια.

Σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, και Δυτική Κρήτη αναμένεται τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία

Σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία αναμένεται κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Meteo.gr επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δε θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10 - 12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12 - 14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό «παράθυρο ελέγχου» της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Πηγή: Meteo.gr