ΕΛΛΑΔΑ

Ροπωτό: Δέκα χρόνια μετά την πρώτη κατολίσθηση το χωριό των Τρικάλων συνεχίζει να βουλιάζει

Ροπωτό: Δέκα χρόνια μετά την πρώτη κατολίσθηση το χωριό των Τρικάλων συνεχίζει να βουλιάζει
Η εκκλησία στέκει αγέρωχη παρά την καθίζηση του εδάφους, έχοντας κλίση 17 μοίρες.
INTIME NEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το 2012 στο χωριό Ροπωτό Τρικάλων, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, άλλα κόπηκαν στη μέση, ενώ όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται μέχρι σήμερα γερμένα στην πλαγιά.

Στα Τρίκαλα, στις βουνοπλαγιές της Καραβούλας βρίσκεται ένα μικρό χωριουδάκι που ονομάζεται «Ροπωτό». Όταν χτίστηκε, το εν λόγω χωριό βρισκόταν σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Στις 12 Απριλίου 2012 το «Ροπωτό», υπέστη κατολίσθηση που παρέσυρε μέρος του χωριού σε μια πλαγιά, για περίπου 40 μέτρα. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, κάποια κόπηκαν στη μέση ενώ αλλά έμειναν όρθια και κύλησαν χωρίς να καταστραφούν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν σπίτια που στέκονται γερμένα στην πλαγιά.

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, η οποία παρέμεινε εκεί μετά τις εργασίες για την απομάκρυνση των γκρεμισμένων κτιρίων από τον κεντρικό οικισμό για να θυμίζει όλα όσα συνέβησαν.

Η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου στο χωριό είναι σήμα κατατεθέν στο Ροπωτό. Το κτίσμα του ναού έχει μετακινηθεί πάνω από 200 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει μία κλίση 17 μοιρών προς τα αριστερά.

Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει περιμένουν τις όποιες παρεμβάσεις και την εύρεση του χώρου για την επιστροφή των πληγέντων συγχωριανών τους στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις