ΕΛΛΑΔΑ

Ακύρωση της ποινικής προδικασίας ζητά η Α. Τσοχατζοπούλου

Ακύρωση της ποινικής προδικασίας ζητά η Α. Τσοχατζοπούλου

Να κηρυχθεί «απαράδεκτη» η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον της και η οποία την οδήγησε στις 26 Απριλίου στις φυλακές Κορυδαλλού ζητά η Αρετή Τσοχατζοπούλου.


Με προσφυγή που κατέθεσε –δια του συνηγόρου της, γνωστού ποινικολόγου κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου- στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η ποινική προδικασία «ήδη από την 23η Ιουνίου 2011 μέχρι και σήμερον πάσχει απόλυτης ακυρότητας». Κι΄ αυτό διότι, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράικου δεν ενημέρωσε ως όφειλε για τις ενέργειες της τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, δηλαδή τον κ. Γρηγόρη Πεπόνη κατά καταστρατήγηση των διατάξεων που προβλέπουν την κίνηση της ποινικής δίωξης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό νομικό κείμενο:

• «Η ποινική διαδικασία ήδη από την 23η Ιουνίου 2011 μέχρι και σήμερον πάσχει απόλυτης ακυρότητας, καθόσον τόσο η συνέχιση της προκαταρκτικής εξετάσεως από τις κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν της από 23 Ιουνίου 2011 παραγγελίας της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όσο και η άσκηση ποινικής διώξεως απευθείας από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για οικονομικά αδικήματα που φέρονται να στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου έλαβαν χώρα μη σύννομα, κατά παράκαμψη του αρμόδιου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, άλλως δια καταστρατηγήσεως των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής διώξεως, γεγονός που επιφέρει απόλυτη ακυρότητα κατ’ άρθρον 171 παρ.1β Κ.Π.Δ».

• «Στην περίπτωση κατά την οποίαν καταγγέλλονται αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τυγχάνουν φορολογικές ή/και οικονομικά εγκλήματα και οιαδήποτε άλλα συναφή, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή βλάπτουν σοβαρά την εθνική οικονομία, η παρά του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών κίνηση της ποινικής διώξεως προαπαιτεί υποχρεωτικώς την ενημέρωση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, την αξιολόγηση και την διερεύνηση των καταγγελιών από αυτόν και τελικώς, ήτοι κατόπιν της ολοκληρώσεως της διαταχθείσας έρευνας και της διαμορφώσεως της νομικής απόψεώς του περί υπάρξεως επαρκών ενδείξεων ενοχής στα πρόσωπα των καταγγελλομένων, την παραγγελία άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, άλλως επέρχεται απόλυτη ακυρότητα κατά άρθρον 171 παρ. 1 εδ β` του ΚΠΔ λόγω καταστρατηγήσεως των διατάξεων που αφορούν την κίνηση της ποινικής διώξεως».