ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Τουρκία - Έλληνες της ΕΜΑΚ: «Έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Σεισμός στην Τουρκία - Έλληνες της ΕΜΑΚ: «Έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Συγκλονίζουν για τις υπεράνθρωπες μάχες που δίνουν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ στα ερείπια από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ είναι στην Τουρκία από την πρώτη στιγμή και συμβάλλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ. Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ έγιναν πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο, έγιναν hashtag στο Twitter με το μήνυμα «σας ευχαριστούμε», όμως την ίδια στιγμή έχουν και έναν δύσκολο ρόλο την ώρα του καθήκοντος: Να αφήσουν πίσω τους και νεκρούς...

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια του φονικού σεισμού της Τουρκίας, έχουν ανασύρει μέχρι σήμερα πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς - αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος - να "ξοδεύεις" χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.